Tehno - Nauka

Rusija gradi prvi atomski ledolomac nove generacije “Arktik”

Prvi atomski ledolomac nove generacije “Arktik”, koji se gradi u “Baltičkom brodogradilištu”, biće opskrbljen specijalnim sredstvima za vezu i navigaciju koja ne zamrzava, saopštava konstruktor opreme, peterburška kompanija “Tranzas”.

“Tranzas” će opskrbiti jedinstveni ledolomac radio-nautičkom opremom, meteorološkom opremom i upravljačem. Za ledolomac, “Tranzas” je razradio jedinstvene kompleksne sisteme za grejanje kompleksa radionautičke opreme, koji će biti montirani na palubi broda, – govori se u saopštenju.
Kako su precizirali RIA Novosti u kompaniji, takvi sistemi obezbeđuju rad opreme pri temperaturi do 50 stepeni ispod nule.

ledolomac

Ugovor za opskrbljivanje ledolomca su potpisali “OSK-Tranzas” (mešovito preduzeće OSK i grupa Tranzas) i kompanija “Baltička fabrika-Brodogradilište” (u sastavu OSK). Univerzalni atomski ledolomac se trenutno gradi po narudžbini “Rosatomflote” u “Baltičkom brodogradilištu”. On je namenjen za rad i na dubinskim delovima Arktika (u Barencovom, Pečorskom, Karskom morima), kao i u ušćima sibirkih reka Jenisej i Ob.

Temelj glavnom univerzalnom atomskom ledolomcu LK-60 “Arktik” projekta 22220 bio je udaren u novembru 2013. godine. On se gradi u “Baltičkom brodogradilištu”. Prema uslovima ugovora, izgradnja mora da bude završena u decembru 2017. godine. Vrednost ugovora iznosi 37 mlrd rubalja.
Ruska kompanija “Tranzas” (Sankt-Peterburg) osnovana je 1990. godine. Ona je vodeći proizvođač proizvoda visokih tehnologija: obalskih sistema bezbednosti brodarstva; opreme za avione i brodove, integrisanih navigacionih kompleksa, širokog spektra pomorskih i avijacionih trenažera; aeronavigacione opreme.

Leave a Reply