Tehno - Nauka

Rusija ponovo uvodi satelitsko obaveštajno osmatranje

„Roskosmos“ i Ministarsto odbrane Rusije 2013. će u orbitu postaviti „Lijanu“, novi sistem za satelitsko obaveštajno osmatranje. Sateliti će biti bazirani na visini od oko hiljadu kilometara iznad Zemlje i neprekidno će skenirati kopneni, morski i vazdušni prostor.

„‘Lijana’ ima četiri satelita za obaveštajno osmatranje: dva ‘Piona’ i dva ‘Lotosa’. Oni će u režimu realnog vremena otkrivati objekte protivnika – avione, brodove i vozila. Koordinate tih ciljeva će se prenositi na komandni punkt, gde će se sastavljati virtuelna karta realnog vremena. Ti objekti će u slučaju rata biti meta naših projektila visoke preciznosti, objasnio je predstavnik Generalštaba princip rada ovog sistema.

Na sličan način funkcioniše i američki sistem satelitskog obaveštajnog osmatranja. Njihov sistem se sastoji od oko 100 satelita KH-11 i KH-12 koji se već dvadesetak godina nalaze u orbiti.

Razvoj ruskog sistema je počeo još 1990-ih, ali nije bio dovoljno finansiran, tako da je prvi satelit lansiran u orbitu tek u novembru 2009. On je, međutim, imao čitav niz nedostataka, zbog čega je program slanja ostalih satelita u orbitu odložen. Listu „Izvestija“ je u jednom od preduzeća koja su učestvovala u konstruisanju „Lotosa“ objašnjeno da su svi nedostaci satelita bili vezani za softver.

„Naši programeri su u potpunosti preuredili programska rešenja i već su apdejtovali prvi ‘Lotos’, tako da sada vojni stručnjaci više nemaju nikakvih primedbi na njegov rad“, rekao je sagovornik dnevnog lista.

Po njegovim rečima, još dva satelita iz sistema „Lijana“ biće lansirani u orbitu do kraja 2013. Jedan od njih je „Lotos-S“ 14F145, čiji je zadatak da prisluškuje neprijateljske signale i pregovore (radiotehničko osmatranje), a drugi je perspektivni satelit za radiolokaciono osmatranje „Pion-NKS“ 14F139, koji na svakoj površini može da uoči objekat veličine putničkog automobila.

„Pion“ će biti završen i lansiran u orbitu krajem 2013, ali „Lijana“ može da počne sa radom i bez njega. Do 2015. će u „Lijanu“ biti uključen još jedan „Pion“, tako da će sistem imati ukupno četiri satelita.

Kada proradi punim kapacitetom, „Lijana“ će u potpunosti zameniti zastareli sistem „Legenda-Celina“, koji potiče još iz sovjetskog perioda, a prestao je da funkcioniše 2008. zbog zamora materijala na satelitima.

 

Po mišljenju Igora Lisova, komentatora stručnog izdanja „Novosti kosmonautike“, „Lijana“ će višestruko povećati mogućnosti Oružanih snaga RF za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih objekata.

 

„Kada je ‘Legenda’ izbačena iz upotrebe, Ministarstvu odbrane je bilo krajnje neophodno da se obezbede sredstva za osmatranje i navođenje. ‘Lijana’ može da zadovolji te potrebe. ‘Legenda’ je konstruisana tako da obavlja jedan konkretan zadatak: da prati američke ratne brodove, posebno nosače aviona. Njeni radari su mogli da otkrivaju objekte dugačke nekoliko desetina metara. ‘Lijana’ rešava daleko širi krug zadataka i može da otkrije ciljeve malih dimenzija“, objasnio je Igor Lisov.

 

Ovaj tekst je adaptirana verzija originalnog materijala sa izvestia.ru

Leave a Reply