Tehno - Nauka

Rusija pravi svoj hadronski kolajder

Veliki hadronski kolajder u švajcarskom Evropskom centru za nuklearna istraživanja, CERN-u, dobiće mlađeg brata. U podmoskovskom naučnom gradu Dubni ruski naučnici projektuju novi superakcelerator čestica. Ovaj međunarodni projekat je dobio naziv NICA. O njemu su naučnici govorili na zasedanju vladine komisije za visoke tehnologije i inovacije.

Ruski kolajder će ispunjavati zadatke koje ne može da izvrši njegov sabrat iz CERN-a. Između ostalog, reč je o supergustoj supstanci jedra. Ona će se dobijati pomoću sudara teških jedara atoma koja će se prethodno ubrzavati do neverovatnih brzina u kriogenom akceleratoru nuklotronu. Ovaj uređaj koji nema analoga u svetu već je napravljen u laboratoriji za fiziku visoke energije u Ujedinjenom institutu za nuklearna istraživanja u Dubni. Ovde je još 50-ih godina prošlog veka bio razrađen legendarni sinhrofazotron – najveći u svoje vreme akcelerator čestica.

Oslanjajući se na rezultate eksperimenta na ruskomkolajderu, naučnici će moći da proučavaju procese koji se dešavaju na zvedama, kao i da shvate šta se desilo posle Velikog praska i kako se formirala naša Vasiona. Istraživanja imaju i praktični značaj. Tehnologije mogu da se primenjuju u nuklearnoj energetici, aerokosmičkoj oblasti, elektronici, kao i u medicini, između ostalog za lečenje raka.

Rsuija učestvuje u nekoliko velikih međunarodnih naučnih projekata – to je već pomenuti hadronski kolajder, konstrukcija termonuklearnog reaktora ITER u Francuskoj, evropskog lasera na slobodne elektrone i akceleratora teških jona u Nemačkoj. Pri tome RF daje i intelektualni, i finansijski doprinos. A u samoj Rusiji slični meganaučni projekti do sada nisu realizovani. Mada za to postoje svi uslovi, izjavio je na zasedanju komisije za visoke tehnologije i inovacije premijer Vladimir Putin.

Mislim da sada postoje svi potrebni uslovi da se upravo kod nas, u Rusiji, pokrenu radovi na stvaranju naučnih kompleksa svetskog nivoa, kako kažu stručnjaci, istraživačkih uređaja megaklase, poput čuvenog hadronskog kolajdera, usmerenih na dobijanje rezultata za Nobelovu nagradu. Ovde takva mogućnost postoji. U nekim pravcima, nesumnjivo, zauzimamo vodeće mesto.

Stvaranje kolajdera jedan je od 6 megaprojekata koji su predloženi za realizaciju u Rusiji.Sada se oni nalaze na razmatranju ekspertske komisije. Naučnici ističu da je projekat NICA izazvao kolosalno interesovanje stranih istraživača. Spremnost da u njemu učestvuje izrazilo je već preko 30 zemalja, istakao je rukovodilac laboratorije za fizku fisokih energija Ujedinjenog instituta za nuklearna istraživanja Vladimir Kekelidze.

Nadamo se da pokretanjem našeg ambicioznog projekta NICa, koji će postati intelektualni magnet za omladinu čitavog sveta, ovamo će krenuti hiljade mladih naučnik, kao što se to dešava u CERN-u. Naš zadatak je da Rusija postane centar teže, da izbije među svetske lidere.

Očekuje se da će projekat NICA biti pokrenut 2017. godine. Troškovi ruske strane se procenjuju od 300 miliona do milijardu dolara.

Leave a Reply