Tehno - Nauka

Rusija projektuje raketni motor pomoću kog će moći da menja orbita opasnih asteroida

Rusija razrađuje raketni motor pomoću kojeg će moći da se menja orbita opasnih po Zemlju asteroida. Njegovo konstruisanje teče po članu, izjavio je generalni direktor Naučnog centra Keldiš, akademik Anatolij Korotejev. 2012. godine će biti završena skica projekta, a za 2015. planirana su zemaljska ispitivanja.

Konstrukcija predstavlja malu atomsku centralu, spojenu sa elektroplazmenim motorom. Dati uređaj ne treba mešati sa nuklearnim motorom. Reč je o izvoru enregije, koji predstavlja nuklearni reaktor. Sfere upotrebe uređaja mogu da budu razne – od skretanja asteroida do tegljača satelita.

U Rusiji se vode i paralelne razrade sredstava borbe protiv asteroida. Raketno-kosmički centar Makejev na Uralu napravio je sistem od dva uređaja. Prvi od njih je istraživački, a drugi će nositi nuklearno punjenje koje će biti u stanju da izmrvi mali asteroid. Na velikom takva eksplozija može da ostavi samo levak od stotinak metara.

Smišljeno je oko 20 načina borbe protiv asteroida. Moguće je, na primer, odvesti opasan objekat od Zemlje gravitacionim tegljačem ili solarnim jedrom. Može se pomalo izmeniti vektor kretanja udarcem kinetičkog uređaja. Tako se desilo, na primer, sa jezgrom komete Templeja, u koju je 2005. udario u ogromnoj brzini bakarni disk težine 370 kilograma.

Najrazličitije konstrukcije se smišljaju i u SAD, i u EU. U Rusiji se priprema Koncepcija razvoja sistema suprotstavljanja kosmičkim pretnjama, koja bi mogla da bude osnova odgovarajućeg federalnog programa. Njenu pripremu Roskosmos je poverio Astronomskom institutu RAN, govori šef odeljenja Instituta Lidija Rihlova.

Kosmičkih pretnji ima svega tri: asteroidna opasnost, kosmičko smeće i eksplozije na Suncu. Naši zadaci su sledeći. Otkrivanje i monitoring, stvaranje jedinstvenog centra i sistema ocene rizika, koji bi omogućio da se utvrdi koliko je objekat opasan. Naravno, sistem protivdejstva. Program će se za 10 godina graditi po aktualnim merama ne tako skupo, uključujući ksomičku bazu posmatranja. Ona će biti predstavljena ove godine i kod nas je procenjena na 68 milijardi rubalja (nešto više od 2 miliona dolara) za deset godina.

O asteroidnoj opasnosti ozbiljno je počelo da se govori 2004. godine, kada je bio oktriven Apofis, čiji prečnik, po različitim ocenama, iznosi od 270 do 350 metara. Prve prognoze da ovaj asteroid može 2029. da se zabije u Zemlju sa verovatnoćom od 1:37 mal te ne su izazvale paniku. Kasnije su astronomi precizirali: 29. godine ništa se neće dogoditi, ali sedam godina kasnije asteroid može da se sudari sa Zemljom, ako za vreme prethodnog zbližavanja dospe u vrlo uzak gravitacioni koridor, prečnika od svega 800 metara. Šanse da će se to desiti sasvim su ništavne – 1: 250 000. Još je manja verovatnoća udara, 1:333 hiljade, pri narednom približavanju Zemlji 2068. godine.

Ipak glasovi da Apofis predstavlja opasnost, ma koliko to bilo čudno, čuju se sa novom snagom. Ovog puta o tome su počeli da govore političari. Kosmičke sile žele još jednom da podsete na svoja dostignuća u kosmosu, i tema borbe protiv asteroidske pretnje psotaje već pitanje prestiža, govori Lidija Rihlova.

Što se tiče političkog aspekta, naravno, on postoji. I ne samo politički. Amerikanci otvoreno pišu u svojim godišnjim izveštajima NASA-e: ko vlada kosmosom, taj vlada svetom. Jer to su tehnologije dvostruke namene.

Do kraja veka Zemlji najverovatnije ne preti sudar sa nebeskim telima prečnika sto metara. Manje od sto – moguće. Najsloženije je što se takva tela mogu detektovati svega nekolio nedelja ili čak dana pre zbližavanja sa Zemljom. Ovaj problem će se rešiti tek posle stvaranja međunarodne mreže za obaveštavanje o asterioidnoj opasnosti.

Leave a Reply