Tehno - Nauka

Rusija šalje “gravitacioni traktor” prema asteroidu Apofis

Rusija će do 2020. godine uputiti «gravitacioni traktor» prema asteroidu Apofis radi provere tehnologije odstupanja orbita kosmičkih objekata koji predstavljaju opasnost po Zemlju. A 2023. godine aparat za sletanje će krenuti ka Jupiterovom satelitu Ganimed zbog traženja znakova života. Ovi projekti se navode u prezentaciji strukture – kćerke Roskosmosa – CNII mehanogradnje na Međunarodnom aerokosmičkom kongresu, koji završava svoj rad u Moskvi u petak.
Prezentacija je organizovana u okviru programa «Strategija razvoja kosmičke delatnosti do 2030. godine», koji je Roskosmos predao vladi ovog proleća. Neke tačke «Strategije» su već ranije dospele u štampu. Za «gravitacioni traktor» dopisni član Ruske akademije za kosmonautiku Jurij Karaš čuje prvi put.

«Strategija» ima i novu stanicu u Zemljinoj orbiti i kosmički lift i let kosmonauta na Mesec. Čega sve tamo nema. Sad se pojavio i let prema Apofisu. Ne znam zašto je izabran upravo on kad je toliko smanjena eventualna opasnost od njega.

Posle otkrivanja Apofisa pre 8 godina obračuni su pokazali da može da pogodi Zemlju 2029. godine s verovatnoćom 1:37. Kasnije se ispostavilo: katastrofe sigurno neće biti. Ali ako asteroid dospe u uski gravitacioni «levak» širine od svega nekoliko stotina metara, pogodiće je prilikom novog približavanja 2036. godine. Verovatnoća da će je pogoditi iznosi 4 prema milion. Kad Apofis ipak krene prema «levku», dovoljno je da ga «gravitacioni traktor» blago pomeri, smanjivši šanse za udarac na nulu. Ideja ovakvog «traktora» je poznata, nastavlja Jurij Karaš.

To je telo koje će se okretati oko asteroida i uticati na njegovo kretanje. Ako asteroid bude primećen dugo pre nego što se približi na rastojanje opasno po zemlju i «traktor» usmeri ka njemu, on se postepeno može skrenuti s opasne trajektorije.

Atrofizičar Astronomskog instituta «Šternberg» MDU Vladimir Surdin razume «apofisne» brige.

Obračuni pokazuju s koje strane će mu biti okrenuta Zemlja kad prođe pored nje 2036. godine. Nažalost, onim delom u kojem se nalazi Rusija, tačnije, Evroazija. Verovatno mesto njegovog udarca pripada ruskoj teritoriji. Bez tačnih proračuna zasad se ne može reći da li će proleteti pored Zemlje.

Za razliku od lansiranja «traktora» let ruskog aparata prema Jupitorovom sistemu je odavno planiran. Radilo se o njegovom satelitu – Evropi, gde ispod površine pljuska vodena mineralna supa, teoretski pogodna za neke oblike života. Zašto je na kraju izbor pao na Ganimed objašnjava stručnjak za kosmonautiku Igor Lisov.

Kad smo s Evropljanima razmatrali projekat zajedničke ekspedicije na Evropu, ispostavilo se da jednostavno nema elektronike otporne na radijaciju koja bi dozvolila da se radi na njenoj površini. Morali smo da se povučemo dalje od Jupitera prema dalekom, ali podjednako zanimljivom satelitu i da razmislimo kako da ga istražimo.

Po rečima Igora Lisova, prezentacija CNIImaš je odjek traganja za izvesnim globalnim ciljem posle 2020. godine, kad će MKS biti sklonjena iz orbite i potopljena u okeanu. Možda zaista ima smisla baviti se asteroidima u svetlosti namera Amerikanaca, koji žele da se iskrcaju na jedan od njih do 2025. godine – razmišlja stručnjak. Takođe, uopšte nije obavezno da su prezentacija Instituta i planovi Roskosmosa jedno isto.

Leave a Reply