mesec
Tehno - Nauka

Rusija šalje robota na Mesec

Rusija će na Mesec poslati robota. Planira se, da će do 2017.godine prema prirodnom satelitu Zemlje poleteti tri automatska međuplanetarna aparata. Taj projekat će označiti početak velikog programa ka Mesecu.
Prvi će ka Mesecu poleteti aparat „Luna- Glob-1“. Njegovo je lansiranje planirano za 2015. godinu sa novog kosmodroma „Vostočni“ čija je izgradnja u toku u Amurskoj oblasti. Ovaj će aparat izučavati površinu Meseca. Na njemu će biti montirana aparatura za traženje vode, kao i manipulator za istraživanje uzoraka zemljišta.

2016. godine se planira lansiranje orbitalnog modula „Luna- Glob-2“. Njegov će zadatak biti izučavanje prostranstva oko Meseca. A već sledeće 2017.godine na Mesec će se spustiti teški aparat sa posadom „Luna – Resurs“, na čijoj su razradi radile zajedno ruska i indijska kosmička agencija.

mesec

Šef istraživačke jedinice Meseca i planeta Državnog astronomskog instituta, prof Vladislav Ševčenko, veruje da je važno da se ne dozvole prethodna neuspešna lansiranja:

Sve to što se ranije događalo, je, naravno tužno. Ali, sa druge strane, sve neprijatnosti koje su se dogodile sa aparatom „Fobos Grunt“- bile su u vezi sa tehničkim nedostacima, one se nisu ticale naših naučno- istraživaških programa. Ako tehnika bude savršenija i ako još ponešto tokom rada budemo usavršili, možda ćemo se radovati uspehu. Biće savršeniji aparat i bogatiji rezultati koje možemo dobiti.

Ruski specijalisti su već izabrali i tačke na Mesecu gde će ovi aparati sleteti. Po mišljenju akademika Ruske akademije kosmonautike koja nosi ime Aleksandra Ciolkovskog, osvajanje Meseca će otvoriti put ka izučavanju planeta, posebno ka Marsu:

Kao prvo – Mesec, to je jedinstveni poligon za razvoj kosmičke tehnike, kako postojeće, tako i perspektivne. Kao drugo, Mesec može da postane veoma važna naučno-istraživačka baza, posebno za istraživanje daljeg kosmosa. Naprimer, postavljanje opreme i opservatorije na Mesec, omogućilo bi da se posmatraju procesi u Kosmosu i da se shvati njegov nastanak. A, kao treće, nije tajna, da će resursi na Zemlji jednom biti potrošeni. Zato je čovečanstvu već sada neophodno da razmisli gde će nalaziti resurse neophodne za dalji razvoj, ali i opstanak.

Po mišljenju mnogih naučnika, 2030-2040 počeće osvajanje Meseca. Strateški cilj kosmičke delatnosti Rusije je let na Mars.U Roskomsosu predviđaju da će let ka Crvenoj planeti biti izvršen srednom ovog veka.

Leave a Reply