Tehno - Nauka

Ruska mašina pobedila na Tjuringovom testu

Na međunarodnom takmičenju u prolasku tzv. Tjuringovog testa pobedila je tehnologija veštačke inteligencije čiji je tvorac ruski inženjer. U skoro 30% razgovora program je uspeo da ubedi svoje sagovornike da razgovaraju sa ljudskim bićem.

Tehnologija veštačke inteligencije koju je razvio inženjer Vladimir Veselov pobedila je na takmičenju algoritama u prolasku Tjuringovog testa, saopštava Selest Biver (Celeste Biever), saradnik naučnog portala NewScientist.com, inače jedan od sudija na takmičenju. Takmičenje je održano u Blečli parku blizu Londona povodom stogodišnjice rođenja autora ideje ovog testa, matematičara i kriptografa Alana Tjuringa (Alan Turing). Organizatori ističu da je ovogodišnje takmičenje bilo rekordno po broju učesnika.

Tjuringov test

Tjuringov test je jedan od osnovnih koncepata filozofije veštačke inteligencije. Test se sastoji u tome da sudija preko tekstualnog interfejsa komunicira sa realnim čovekom i sa kompjuterskim programom. Prema odgovorima na pitanja on treba da prepozna koji sagovornik je čovek, a koji mašina. Smatra se da je program prošao test ako u 30% slučajeva uspe da prevari sudiju (tj. da sudija pomisli da je komunicirao sa čovekom). Softver obično daje odgovor brže od čoveka i zato se prepiska vodi sa pauzama između pitanja i odgovora.

U takmičenju je učestvovalo preko 30 sudija. Njihov zadatak je bio da uoče razliku između 5 platformi veštačke inteligencije i 25 skrivenih ljudi koji su takođe komunicirali sa njima preko čata. Bilo je obavljeno ukupno 150 razgovora. U 29% razgovora sa ruskim čat-botom sudije su mislile da razgovaraju sa čovekom. Drugo mesto je zauzeo čat-bot JFred, a treće Cleverbot. Pored pomenutih učestvovali su i botovi UltraHal i Elbot.

Čat-bot ruske proizvodnje (sa njim može da se porazgovara na adresi http://www.princetonai.com/bot/) prikazan je u liku 13-godišnjeg dečaka Jevgenija Gustmana iz Odese. Sudija ističe da je Vladimir Veselov, za razliku od ostalih učesnika u softverskom imitiranju ljudi, dao svome botu karakteristike realne ličnosti. Na primer, Gustman ima morsko prase, a otac mu je ginekolog.

Uzrast čat-bota nije slučajno izabran: „Trinaestogodišnjak nije suviše odrastao da sve zna, a nije ni suviše mali da ne zna ništa“, objašnjava njegov tvorac.

Vladimir Veselov je 1991. godine završio Vojni inženjersko-kosmički institut „A.F. Možajski“ u Sankt Peterburgu, a 1997. godine odbranio kandidatsku disertaciju, da bi zatim radio kao naučni saradnik i predavač na katedri koja se između ostalog bavi pitanjima primene metoda i sistema veštačke inteligencije u sistemima upravljanja kosmičkim aparatima.

Od 1999. godine Veselov je radio na sistemima obrade prirodnog jezika u peterburškom odeljenju kompanije Artificial Life (Boston, SAD), a zatim se preselio u SAD i 2001. godine zajedno sa partnerima osnovao kompaniju Princeton Artificial Intelligence, u kojoj je razvijao sopstvenu platformu veštačke inteligencije. Od 2002. godine Veselov radi u kompaniji Johnson&Johnson, gde se bavi pitanjima automatizacije analitičkih laboratorija i obrade laboratorijskih podataka.

Tehnologiju, koju je razvio tim stručnjaka pod rukovodstvom Veselova, 2011. godine je otkupila kompanija i-Free sa sedištem u Sankt Peterburgu čija su specijalnost projekti u oblastima mobilne i NFC tehnologije, digitalne distribucije sadržaja, elektronskog plaćanja, itd.

Kompanija i-Free je koristila tehnologiju Veselova u mobilnoj aplikaciji Everfriends za operativni sistem Android. Može se reći da je ova aplikacija konkurent ličnom glasovnom asistentu Siri, dostupnom samo na iPhone. Ona, kao i Siri, koristi tehnologiju prepoznavanja govora, ume da odgovara na pitanja i izvršava razne komande vlasnika smartfona.

Siri pored Everfriends ima i druge konkurente koji koriste tehnologiju veštačke inteligencije, na primer glasovni asistent Sara ili Evi. Google i Samsung takođe aktivno rade na projektima u ovoj oblasti. Samsung je, recimo, nedavno lansirao glasovni asistent S-Voice.

Treba reći da ovo nije prvi put da jedna ruska tehnologija veštačke inteligencije prođe Tjuringov test. To je 2007. godine pošlo za rukom i ruskom čat-botu Cyberlover koji je „dresiran“ da flertuje sa korisnicima čata ili onlajn-poznanstva i da izvlači od sagovornika lične podatke. Kako su tada isticali eksperti, ovaj bot je demonstrirao „neviđeni nivo socijalnog inženjeringa“. On je stvoren u okviru ruskog projekta Botmaster, poznatog po spamerskom programu XRumer za masovno objavljivanje linkova.

Leave a Reply