rusija-mesec
Tehno - Nauka

Ruski istraživači se spremaju za iskrcavanje na Mesec

Ruski konstruktori rade na izradi novog svemirskog broda. Već za pet godina ovakav aparat treba da iskrca čoveka na mesec.
Pilotirani brod koji će krenuti na Mesec konstruktori korporacije „Energija“ predstaviće u septembru na Međunarodnom vazduhoplovno-kosmičkom salonu MAKS-2013. Međutim, već je sad moguće upoznati se s maketom u prirodnoj veličini aparata na kojem se radi.

Višekratni brod nove generacije razlikuje se od sadašnjih „Sojuza“ po svemu – od preciznosti iskrcavanja do kapaciteta. U njega može da se smesti do sedam kosmonauta ako se leti ka međunarodnoj kosmičkoj stanici. I do četiri – ako se ljudi šalju na Mesec.

rusija-mesec

Zasad još uvek bezimeni modul se može koristiti u različite svrhe – od letova u Zemljinu orbitu i sakupljanja kosmičkog smeća, do turističkih maršruta i letova na Mesec. Po rečima glavnog konstruktora korporacije „Energija“ Vitalija Lopota,

On može da leti i da se vraća na Zemlju drugom kosmičkom brzinom, odnosno, na primer, do Meseca i nazad. To ranije nije moglo da se čini.

Sad se konstruktori spremaju za tehničku ekspertizu, koja će biti izvršena u junu. U međuvremenu naučnici Instituta za kosmička istraživanja Ruske Akademije nauka rade na instrumentima koji će prvi biti iskrcani u delu Meseca na kojem treba da se nađe brod, smatra šef laboratorije Instituta za kosmička istraživanja RAN Igor Mitrofanov.

Potrudićemo se da se prvi nađemo u okolini Južnog pola Meseca, da proučimo tamošnju prirodnu sredinu i da razradimo tehniku i tehnologiju. Tako da 2017. godine u ovaj rejon spustimo prilično težak aparat u kojem će biti mnogo više naučnih instrumenata.

Sledeći korak će, ističe stručnjak instituta za kosmička istraživanja Igor Mitrofanov, biti isporuka materije tla s Meseca na Zemlju. U laboratorijama na Zemlji naučnici će moći da je ispitaju maksimalno detaljno. A posle toga će na Mesecu biti napravljena orbitalna stanica. Zemljin prirodni satelit će, uvereni su naučnici, postati poligon. Upravo odatle će, sasvim je moguće, čovek prvi put krenuti na Mars.

Leave a Reply