Tehno - Nauka

Ruski kosmonauti-androidi će popravljati MSS i igrati šah

Prvi ruski android kosmonaut će u naredne dve godine otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu. Tamo će raditi na jednostavnim, ali za ljude opasnim zadacima: istovarivati brodove, eliminsati pukotine na oklopu stanice u otvorenom svemiru. U slobodno vreme robot zvani SAR-400 zabavljaće posadu igrajući šah ili damu.

SAR-400 je jedinstveni izum koji u potpunosti kopira pokrete operatera koji se nalazi na Zemlji. Ako čovek podigne desnu ruku, i robot će to učiniti, ako operater uzme olovku i počne da piše, aparat će ponoviti tu radnju. Ali u autonomnom režimu android može da radi samostalno i da donosi odluke ako su one sadržane u njegovom programu.

Čovekoliki robor je potreban na orbiti, pre svega za one najopasnije poslove, ispričao je „Glasu Rusije“ rukovodilac Moskovskog odseka naučno-proizvodne organizacije „Androidnaja tehnika“ Andrej Nosov.

Najbitniji je ljudski život. U svemiru ima mnogo rizika i sve je moguće. Robot bi mogao da ponavlja opasne manipulacije, pokrete operatera koji im upravlja sa Zemlje. Robot može da radi kako u režimu kopiranja, tako i u autonomnom režimu. To je praktično. Nije toliko rizično i skupo.

Taj robot omogućava izvođenje manipulacija tamo gde standardni robotizovani sistemi ne uspevaju, i to uz minimalna psihološka i energetska ulaganja. U pitanju su i ekstremne situacije i standarne procedure. Da kosmonauti ne bi osećali psihološku nelagodnst, spoljni izgled robota je nalik na ljudski koliko je to moguće, kaže akademik Ruske akademije kosmonautike „K. E. Ciolkovski“ Aleksandar Željeznjakov.

Pogodni su za psihološku percepciju ljudi kojim bi trebalo da pomažu. Za kosmonaute je lakše i prijatnije da rade sa tehničkim uređajima koji su nalik na njih same. To u neku ruku nadoknađuje nedostatak komunikacije s drugim ljudima. Ranije nam je akcent bio na funkcionalnosti mehanizama. Zato je stvaranje velikog čovekolikog robota svakako određeni korak unapred.

Rad na MSS je samo pripremna faza za dalja putovanja ka drugim planetama. Posle 2014. godine slični androidi će se slati na Mesec, Mars i druge planete. Pogotovo što će roboti pored slike i zvuka moći da na Zemlju transmituju taktilne osećaje. U SAR-400 je inkorporiran poseban program koji učitava pritisak na površinu rukavice manipulatora. Ti podaci se digitalizuju i preko rukavice transmituju na operaterov dlan.

Prvog čovekolikog robota, robonauta, na MSS su doneli Amerikanci, ali se on zbog nesavršenog sistema upravljanja ne koristi. Japanci i Nemci takođe planiraju da pošalju svoje androide na orbitu.

Leave a Reply