Tehno - Nauka

Ruski naučnici dešifrovali DNK drevne metasekvoje

Ruski stručnjaci su prvi put u svetu dešifrovali DNK drevne  metasekvoje. Ostati tog stabla su bili nađeni na severu Kanadskog arktičkog arhipelaga. Njihov uzrast iznosi otprilike 50 miliona godina. Ispalo je da se reliktno stablo malo razlikuje od savremenog drveta, koje raste u Kini. Odsutnost bitnih genetskih mutacija u tom ogromnom periodu traži novi prilaz procesu evolucije.

DNK, dešifrovana od strane ruskih stručnjaka, najstarija je u svetu. Materija istraživanja je nekoliko istruljelih četina fosilnog drveta, čiji skamenjeni ostaci su nađeni na severu Kanade krajem 19. veka. Pre milione godina blizu Severnog pola su bile tropske  šume  metasekvoja – to je drvo porodice ćempresa. Danas su takve šume delimično sačuvane u kineskoj Sičuanskoj kotlini. Stručnjaci Altajskog univerziteta su odlučili da uporede njihov genotip s drevnim pretkom, da bi shvatili koliko se on promenio od prastarog doba. Zadatak je izgledao nerešiv zbog toga, što su za 50 miliona godina sve organske molekule bile razorene,- ispričao je Glasu Rusije učesnik istraživanja, biolog-genetičar Evgenij Davidov.


Izdvajanje DNK je moguće samo od svežih obrazaca, – jedna-dve godine, deset je obično granica. Postoji slučaj, kada smo uspeli iz stogodišnjeg herbarijuma da izdvojimo DNK, ali je to svojevrsna senzacija. Obično u toku 5 godina se dobije normalan rezultat, dalje DNK degradira. Na Altajskom univerzitetu je razrađen novi način izdvajanja DNK, zasnovan na  principijelno novim metodima, nego oni, koje su koristili ranije.

Naučnici su uspeli ne samo da dešifruju genom fosila, već i utvrde da se za  milione godina on  praktično nije promenio. Pri upoređivanju lanaca DNK drevnih i savremenih vrsta su otkrivene samo neznatne razlike, – ističe Evgenij Davidov.

Istraživanje svedoči da metasekvoja evolucioniše veoma sporo. Za 50 miliona godina samo nekoliko zamena na hiljadu nukleotida (blokova molekule DNK, koji se ponavljaju). To je veoma malo.  Eksperimentalno je potvrđeno da je brzina evolucije veoma različita. Zato se ne sme prilaziti svim organizmima sa istom merom. To modificira koncepciju molekularnog sata, koja pripada američkom naučniku Masatošiju Neju. U skladu sa njom brzina evolucije DNK je za sve organizme otprilike ista. Zato prema broju  nukleaotida moguće je otprilike zamisliti vreme nastanka neke vrste. Kao u školskom zadatku: znajući brzinu i dužinu puta (broj zamena) može se odrediti vreme.

Međutim, kako su otkrili altajski genetičari, eoluciji takva aritmetika ne odgovara. Oni su dokazali da se jedne biljke mnogo menjaju, drugi, naprotiv, milenijima čuvaju svoj praktično prvobitni genotip. To je slučaj s metasekvojom: za 50 miliona godina ona se praktično nije promenila.

Između ostalog, nedavno su biolozi podmoskovskog Instituta fizičko-hemijskih i bioloških problema pedologije uspeli da im proklija seme žbuna, koje je bilo u večitom ledu 30 hiljada godina. Žbun se malo razlikovao od savremene vrste. To takođe svedoči da treba pomeriti kazaljke molekularnog sata i na drugi način sagledati evolucioni razvoj života na Zemlji.

 

Leave a Reply