Tehno - Nauka

Ruski naučnici napravili radni model stonog kolajdera

Ruski naučnici su napravili radni model stonog kolajdera, istina, ne andronog, već laserskog. U buduće će ovaj kompaktni pribor moći da rasteruje zaražene čestice s većim ubrzanjem nego što je Veliki androni u CERNu. A perspektivama njegove praktične primene „stariji švajcarski brat“ sigurno može pozavideti.

Ideja stonog kolajdera rodila se u Institutu za fiziku „Lebedev“ Ruske akademije nauka (FIAN). Za njegovu realizaciju zajedno s eksperimentatorima MDU osnovana je laboratorija, gde je sagrađen model minijaturnog ubrzivača. On predstavlja kompaktni laser, koji generiše vrlo kratak, ali izuzetno jak impuls energije. Nivoi elektromagnentih polja, koja pritom nastaju ne mogu biti ostvarena čak ni prilikom eksplozija super novih zvezda u Vasioni.
Glavna prednost ubrzivača je njegova kompaktnost rekao je za „Glas Rusije“ doktor fizičko-matematičkih nauka profesor Andrej Saveljev-Trofimov.

Ispostavlja se da se u plazmi uz pomoć lasera može stvoriti polje ubrzanja koje tri, četiri, pet puta prevazilazi polje, koje se može postići na Velikom andronom kolajderu. To znači radikalno smanjenje dimenzija. To više nisu kilometri, ubrzanje elektrona se odvija na jednom santimetru i manje. A laserski sistem koji to može da obezbedi je relativno mali i zauzima površinu 20-30 kvadratna metra.
Stoni kolajder za razliku od svog „starijeg švajcarskog sabrata“ može široko da se primenjuje u različitim oblastima, nastavlja Saveljev-Trofimov.

Ubrzivači ove vrste se mogu koristiti i u Velikom andronom radi početnog ubrzanja čestica. Primenjeni zadaci su pre svega povezani s lečenjem različitih bolesti raka, koristeći protonske snopove. Realno je povećati laserom brzinu protonskih snopova do energije od stotine mega elektronvolti, a upravo takva energija je potrebna za terapiju raka .
Osim toga, moguća je primena snopova protona prilikom istraživanja nuklearnih procesa – deljenja jezgra i stvaranja izotopa. Još jedna oblast je astrofizika, između ostalog, prilikom modelovanja astrofizičkih procesa: eksplozija super novih zvezda ili udara meteorita po planetama.
Po rečima naučnika, on i njegove kolege pristupaju istraživanju uticaja kosmičkog zračenja na elektroniku letelica od koje zavisi radna sposobnost svemirskog broda.

Inostrani stručnjaci smatraju da je pronalazak stonog kolajdera u Rusiji postavio temelj za novi naučni pravac u fizici. Naučnici, po rečima Andreja Saveljeva-Trofimova, planiraju osnivanje novog centra fizike visokih energija, čiji će ključni element biti veoma moćan kompaktni laser. Planirano je da se on izgradi u toku godine na teritoriji Instituta za fiziku „Lebedev“ RAN.

Leave a Reply