Tehno - Nauka

Ruski parlamentarci usvajaju ustav novih tehnologija

Zakon o onovacionom centru Skolkovo, koji se sada razmatra u Državnoj dumi, mnogi nazivaju Ustavom nove ruske ekonomije – inovacione. Parlamentraci nameravaju da ga prihate već u septembru.

I tako, donji dom ruskog parlamenta obnovio je rad posle dugotrajnog odmora, i nacrt zakona o Skolskovu nalazi se među knjučnim na jesenjem zasedanju Državne dume. To je u mnogome novi i perspektivni tip biznisa za Rusiju. Ovaj biznis je primenjena nauka, orijentisana na tržišnu narudžbu. Pri tome naučne ideje i razrade će se predavati u vidu prava na tehnologije, objasnio je za Glas Rusije šef komiteta Državne dume za ekonomsku politiku i preduzimaštvo Jevgenij Fjodorov.

Prvi profit će biti dobijen već naredne godine, kada se pojave prvi narudžbine od velikih svetskih kompanija. A moguće čak ove godine, kada krene naručivanje tehnologija i ogledni uzorci, kao i drugi vidovi intelektualne svojine, koja se sad ne može zakazati u Rusiji.

Sada je najvažnije učiniti tako da ambiciozan ruski projekat Skolkovo bude koristan i povoljan kako za naučnike, tako i za biznismene, ističe parlamentarac. Teritorija centra dobija poseban status, a učesnici projekta odlične uslove za naučno stvaralaštvo i ozbiljne olakšice: poreske, carinske i druge, ali samo na deset godina, rekla je u intervjuu za Glas Rusije zamenik predsednika komiteta Državne dume za finansijska tržišta Liana Pepeljaeva.

Učesnici projekta se oslobađaju poreza na imovinu. Procenat poreza na dobit jednak je nuli. Što se tiče socijalnih doprinosa, oni će se uplaćivati samo u penzioni fond i iznisiće 14%. Postoje i olakšice za vođenje računovodstva. Pri tome glavni kriterijum odabira kompanija za učešće u projektu Skolkovo biće njegova masovnost. Obim prodaja novog proizvoda treba da dostigne otprilike 15 milijardi rubalja, što je oko 500 miliona dolara, do 2015. godine.

Posebni uslovi za istraživanje i razrade u inovacionom gradu stvaraju se u sledećim pravcima: kosmos, telekomunikacije, medicinska tehnika i farmaceutika, energetska efikasnost, informacione i nuklearne tehnologije. A pošto su svoju nameru da učestvuju u Skolkovu irazili američki giganti kao što su Cisco i Boing, Intel i Majkrosoft, kao i finska korporacija Nokia i holandska Filips, u suštini može se govoriti o ulaganjima od više milijardi. Važno je i drugo – Skolkovo neće ostati jedina oaza visokih tehnologija u Rusiji. Uskoro slični centri će se pojaviti u čitavoj zemlji. (Glas Rusije)

Leave a Reply