Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

SAD raketom uništile oštećeni satelit

Američko ministarstvo odbrane je saopštilo da analiza podataka prikupljenih posle obaranja oštećenog špijunskog satelita iztnad Tihog okeana ukazuje da je glavni cilj, uništenje rezervoara sa visoko otrvonim gorivom na satelitu, postignut.

Zamenik komandanta združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general mornaričke pešadije, Džejms Kartrajt je na konferenciji za novinare da će i petak biti nastavljeno praćenje ostataka uništenog satelita ali da do sada nije uočen ni jedan deo veći od fudbalske lopte.

General Kartrajt je objasnio da Amerikanci obično ne uništavaju satelite koji padaju na Zemlju ali da je ovaj, zbog visokootrovnog goriva koje je nosio u svom rezervoaru, predstavljao opasnost: “U ovom slučaju je problem predstavljalo toksično gorivo hidrozin. Sama masa satelita ne bi opravdala neophodnost lansiranja rakete i njegovog uništenja. Mi smo se i ranije suočavali sa satelitima koji su padali na zemlju“, rekao je američki general Džejms Kartrajt.

Kina je u međuvremenu zahtevala da Sjedinjene Države pruže sve informacije o uništenju oštećenog špijunskog satelita.

Kina kaže da je zabrinuta zbog mogućih posledica koje bi američka akcija mogla da ima po bezbednost u svemiru i na sigurnost drugih država.

List kineske komunističke partije “Narodni dnevnik” optužio je Sjedinjene Države za primenu dvostrukih standarda jer je Vašington prošle godine kritikovao Kinu zbog probnog lansiranja protivsatelitskog projektila.

Vašington je istovremeno negirao da je obaranje satelita bio izgovor za probu novog svemirskog oružja kako to inače tvrde u Moskvi.

Leave a Reply