Tehno - Nauka

Sajam inovacija

Ministarstvo prosvete i nauke Srbije, već sedmu godinu sprovodi projekat Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, koji realizuju Tehnički fakultet iz Novog Sada i PKS, uz medijsko pokroviteljstvo RTS. Sajam inovacija organizovaće se u PKS 22. novembra

Cilj projekta je formiranje inovativnih preduzeća i primena inovacija i tehnologija u privredi, a do sada je učestvovalo više od 5000 takmičara i formirano je 65 novih inovativnih preduzeća. Oko 200 timova je prijavilo svoje učešće u u Takmičenju u 2011. godini, u dve kategorije – Realizovane inovacije i Inovativne ideje. U kategoriji Realizovane inovacije, u drugo kolo takmičenja sa svojom inovacijom plasirao se 101 tim.

Posle prijavljivanja i selekcije pristiglih prijava, takmičenje je nastavljeno održavanjem velikog broja treninga u PKS, gde su takmičari kroz besplatne edukativne programe stekli praktična znanja o tržištu za svoje ideje i inovacije. U okviru treninga, timovi su obučavani da spoznaju i prepoznaju šanse i mogućnosti iz okruženja za poslovanje, kao i eventualne opasnosti i pretnje, da se osposobe da samostalno sprovedu istraživanje tržišta i postave temelje za izradu marketing plana, pisanje Biznis plana, i kreiranja tržišta za svoju inovaciju.

Kroz dalji sistem eliminacija ostale su najbolje plasirane inovacije u kategoriji Realizovane inovacije, kojima predstoji još jedan krug eliminacije, odnosno Sajam, koji će se održati 22. novembra sa početkom u 10 časova, u Privrednoj komori Srbije. Svaki tim na raspolaganju će imati mali izložbeni prostor na kojem će moći da postavi svoju inovaciju ili video prikaz kojim će se dokazati rad i postojanje inovacije. Suština sajma je da se utvrdi tehnološki nivo inovacije i njena funkcionalnost.

Bodovi dobijeni od strane članova žirija na sajmu dodaju se na bodove stečene tokom recenzija biznis plana. Prvih 12 timova iz Srbije prolazi dalje u polufinale. Prvo polufinale se održava u Novom Sadu 06. decembra, a drugo u Nišu 08. decembra. Finale je već tradicionalno “uživo” na RTS, 20. decembra, kada stručni žiri ocenjuje vrednost inovacija i tehnologija. Takmičenje je transparentno i veoma afirmativno. Pored resornog Ministarstva, organizatora i takmičara, zapaženo je i učešće naučne, akademske i poslovne zajednice u ovim događajima. Svi zajedno, bilo da su uključeni kao učesnici, takmičari, članovi žirija ili recenzenti, prepoznali su ulogu inovacija i inovativnih ideja za pokretanje i unapređenje privrednog razvoja, kao i veliki doprinos Privredne komore Srbije u kreiranju inovacione politike u Srbiji.

Leave a Reply