loreal
Tehno - Nauka

Šansa za mlade naučnice u Srbiji

Konkurs za Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ namenjen mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom, produžen je do 1. decembra 2012 godine. U Srbiji će i za ovu godinu biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Novi ciklus konkursa za 2012/2013 raspisan u septembru, otvoren je za mlade naučnice do 35 godina starosti, na doktorskim ili postdoktorskim studijama u oblasti prirodnih nauka, a uslov je da svoj naučno istraživački rad sprovode u Srbiji. Stipendije imaju za cilj da podstaknu dalje naučno i profesionalno usavršavanje, i deo su globalnog programa koji postoji u više od 50 zemalja širom sveta. U našoj zemlji ovaj program se sprovodi u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m i kompanije L’Oréal Balkan.

Partneri na projektu pozivaju sve zainteresovane mlade naučnice, koje nisu stigle da se uključe na vreme ili prikupe potrebnu dokumentaciju, da se o konkursu informišu na internet adresi www.zeneunauci.co.rs i dostave svoje prijave na e mail adresu [email protected] ili direktno Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-m na adresu Kneza Miloša 24-26 u Beogradu.

Program Nacionalnih stipendija realizuje se u okviru međunarodnog partnerstva L’Oréal-a i UNESCO-a „Za žene u nauci“ u Srbiji je pokrenut 2010. godine. Stipendije koje se dodeljuju svake godine predstavljaju vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj naučno istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj naučnoj zajednici. Odluku o dobitnicama doneće stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i predstavnika partnera na projektu, a stipendistkinje će proglašene na svečanoj ceremoniji koja će 2013. godine biti održana u Beogradu.

O svetskom programu „Za žene u nauci“ www.forwomeninscience.com

L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“ je jedinstveni, svetski poznat program kreiran da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu. Postoji od 1998. godine kada su ustanovljene Nagrade „Za žene u nauci“, koju godišnje dobija pet najuspešnijih naučnica u svetu. Danas ovaj program, pored nagrada, obuhvata i internacionalne, regionalne i nacionalne stipendije „Za žene u nauci“, koje se svake godine dodeljuju mladim naučnicama širom sveta. Čitav program danas predstavlja referentnu tačku za međunarodna naučna dostignuća i neprocenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u oblasti nauke.

Leave a Reply