Tehno - Nauka

Satelit “Fengjun 2F” predat meteorološkim vlastima

Kineske prognoze teških vremenskih uslova biće poboljšane, nakon što je upravljanje satelitom „Fengjun 2F” i zvanično prepušteno meteorološkim vlastima.

Četvrti nacionalni geostacionarni satelit glatko je radio tokom test perioda, nakon što je lansiran 13. januara ove godine iz lansirnog centra za satelite Ksičang, u jugozapadnoj provinciji Sičuan.

Ceremonija primopredaje satelita Kineskoj meteorološkoj administraciji (CMA) obavljena je u ponedeljak.

Uz životni vek od 4 godine, satelit „Fengjun 2F” ima višu preciznost i fleksibilnije visokofrekventne merne mogućnosti. Satelit je u stanju da prognozira pozicije tajfuna i jačinu deset minuta brže od dosadašnje opreme, saopštila je CMA.

Satelit „Fengjun 2F” biće umrežen sa satelitima „„Fengjun 2D” i „Fengjun 2E”, kako bi se poboljšao meteorološki nadzor.

Kina je najavila satelitski projekat serije „Fengjun 2″ 2001. godine, što je uključivalo lansiranje tri geostacionarna meteorološka satelita: „Fengjun 2C” koji je bio prvi kineski geostacionarni meteorološki satelit, „Fengjun 2D” i „Fengjun 2E”.

Satelit „Fengjun 2D” u stanju je da obavi analizu infracrvenog spektra strukture oblaka i da analizira podatke o dnevnoj vidljivosti. „Fengjun 2E” je uglavnom dizajniran za prikupljanje meteoroloških, pomorskih i vremenskih podataka.

Sa satelitima serija „Fengjun 2″ i „Fengjun 3″, Kina je jedna od 3 države koje imaju oba sistema: geo i polarno-orbitirajuće satelite.

Leave a Reply