snajder1
Tehno - Nauka

Schneider Electric EVlink rešenja za punjenje električnih vozila

Danas je transport odgovoran za oko 30% ukupne emisije CO2 dok je nafta postala deficitaran resurs, i njena cena konstantno raste. Taj trend će se sigurno nastaviti i u budućnosti, zbog čega je od ključne važnosti da se korisnicima ponude alternativni načini transporta, koji će biti jeftiniji, ali i ekološki efikasniji. Kao jedno od rešenja ovog problema nameću se električni automobili. Za razliku od hibridnih automobila, koji za pokretanje koriste kombinaciju elektromotora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem, električne automobile pokreću samo elektromotori različitih snaga. Prema procenama kompanije Schneider Electric, masovna pojava ovog tipa automobila će biti u narednih pet godina.

snajder1

U bliskoj budućnosti, masovna pojava električnih automobila, značajno će uticati na porast potrošnje energije, a ključno rešenje za energetske izazove biće pouzdana, bezbedna i široko rasprostranjena infrastruktura punjača za ta vozila. Kompanija Schneider Electric je razvila EVlink rešenja za punjenje električnih vozila koja će omogućiti vozačima da dopune svoj ’’rezervoar’’ na svakom koraku, gde god da se parkiraju.

U nastojanju da pokrije sve segmente potražnje, Schneider Electric ima više rešenja za punjenje električnih vozila. Ideja je da sutrašnji korisnici električnih automobila na raspolaganju imaju infrastrukturu punjača, koja će im omogućiti da dopune svoj “rezervoar” na svakom koraku, gde god da se parkiraju. Tokom noći puniće ga u svojoj garaži, dok su na poslu njihov četvorotočkaš puniće se na parkingu poslovne zgrade, a dok su u kupovini, on će se dopuniti u garaži tržnog centra. Rešenje za rezidencijalnu upotrebu je manje snage, a time je i period punjenja duži (6-8h). Zatim postoji rešenje prilagođeno javnim parkinzima, garažama tržnih i poslovnih centara, i najzad rešenja za benzinske stanice (rešenja za brzo punjenje gde se 80% rezervoara napuni za 30 minuta).

Električni automobili sa svim svojim prednostima predstavljaju obećavajuću alternativu za budućnost transportnog sektora. Moguće je da će sama cena električnih automobila u startu biti nešto veća, dok oni ne uđu u masovnu proizvodnju. Sa druge strane, praksa iz susednih zemalja pokazuje, da države uglavnom subvencionišu prve kupce, jer je smanjenje emisije štetnih gasova imperativ. Investitori koji danas grade stambene blokove, tržne centre, poslovne zgrade ili hotele, trebalo bi da imaju na umu da su električna vozila budućnost i da implementacija rešenja za elektro punjenje vozila donosi prednost i značajne uštede.

Leave a Reply