Tehno - Nauka

Shadow – “senka” sa hibridnim pogonom

Novo vojno hibrdno dizel-električno vozilo pešadije uskoro u jedinicama američkih marinaca širom sveta

Komanda američkoh marinaca i US komanda za specijalne operacije (US SOC) upravo testiraju novo oklopno peštadijsko vozilo namenjeno izviđačima pod nazivom “Shadow” i oznakom RST-V, što je skraćenica od Reconnaissance Surveillance Targeting Vehicle. Ono što je nazanimljivije na ovom vozilu je hibridni dizel-elektrilni pogon, koji omogućava po potrebi potpuni prelaz na potrošnju el. energije.

Ovih hibridnim agregatom postižu se ogromne uštede u gorivu, i mnogo veća operativnost i poretljivost. U poređenju sa popularnim Hummer-om u vojnom verziji, Shadow RST-V sa istom količinom goriva može da pređe čak tri puta više, a u odnosu na komercijalnu verziju da puta veću razdaljinu. Sa 95 litara goriva, Senka je sposobna da prevali čitavih 758 kilometara.

Shadow RST-V ima pogon na sva četiri točka, a može biti opremljen izviđačkom, komunikacionom, napadno-navigacijskom i C3I opremom (command, control, communications and intelligence), te sve to “upakovano” u stealth oklopljenu šasiju. Potencijalno novo vozilo mornaričke pešadije može imati višestruku ulogu i u zavisnosti od ugrađene opreme može se specijalizovati za određene potrebe i zadatke, kao što su: protiv-oklopna borba, protiv-vazdušna borba, logistika, izviđanje i osmatranje, medicinska pomoć itd.

Pored prednosti koju nosi ušteda u gorivu i sposobnosti opstanka u različitim borbenim uslovima, Shadow RST-V nosi i veliku mobilnost jer može biti transportovan do mesta borbene upotrebe velikim brojem postojećih vazdušno-transportnih letelica, kao što su: helikopteri CH-53 ili CH-46, V-22 (VSTOL vazduhoplov), transporter C-130 , C-5 Galaxy (može nosi čak 21kom) ili C-17 Globemaster (12 komada).

Razvoj ovog vozila započeo je 1999. godine od strane internacionalnog konzorcijuma sa kompanijom GDLS na čelu, da bi prva vozila (4 komada sa različitom opremom) bila isporučena 2002. godine, kada su i počela prva testiranja na poligonu Yuma u Arizoni.

Više o ovom vozilu možete pronaći na adresi:
www.army-technology.com/projects/shadow/

Leave a Reply