Tehno - Nauka

Siemens će razvijati nuklearne tehnologije

Nemački Siemens će razvijati nuklearne tehnologije Skolkova. Takva odluka je bila doneta na prezentaciji inovacionih projekata naučnog grada u Minhenu.

Koncern Simens je jedan od svetskih lidera u oblasti elektronike, elektrotehnike i medicinske opreme. On će pomoši da se izgradi naučno-istraživački centar za klaster nuklearnih tehnologija podmoskovskog centra Skolkovo, koji se bavi nuklearnom naukom i radijacionim tehnologijama. U planu je izgradnja kliničkog centra. Fond Skolkovo planira da i nadalje uključuje u saradnju velike međunarodne kompanije, koje mogu da postanu suinvestitori startapa. U datom trenutku Simens je kruljčni parnter za biomedicinu, rekla je za Glas Rusije potpredsednik fodna Skolkovo za međunarodne odnose Seda Pumpjanska.

Simens će graditi svoj naučno-istraživački centar imajući u vidu interese našeg klastera nuklearnih i radijacionih tehnologija. Kompanija će takođe učestvovati u stvaranju infrastrukture nuklearnih tehnologija. Naučno-istraživački centar Simens će napraviti u Skolkovu klinički centar u kojem će 2015. godine raditi oko 150 ljudi, tačnije partnerstvo je vrlo tesno. Takođe Simens je spreman da investira u Skolkovo 40 miliona evra.

Ranije je fond Skolkovo uspešno predstavio svoje projekte u Londonu i Parizu. Evropljanima je zanimljiva saradnja sa ruskim inovacionim centrom. Pošto je on prilično perspektivan kako sa nuačne, tako i sa finansijske strane, istakla je Seda Pumpjanska.

Vidimo fond kao apsolutno međunarodni projekat. Naš zadatak je da ga izvedemo na međunarodnu scenu. To su najrazličitiji aspekti. To je i politički aspekt. Sve aktivnije radimo sa državnim strukturama. Imamo već potpisane sporazume, na primer sa ministarstvom inovacija Austrije. Proširujemo biznis-veze. To su i investicije, i otvaranje naučno-istraživačkih centara. Zainteresovani smo i ulažemo sve napore kako bi preojakt imao visok međunarodni nivo.

Saradnja sa nemačkim kolegama ne ograničava se nuklearnim tehnologijama. Klaster energetske efikasnosti Skolkovo dogovorio se sa Simensom o saradnji u oblasti solarne energetike. Osim toga, ruski i nemački partneri će razmenjivati projekte i grantove u oblasti informacionih tehnologija. (GR)

Leave a Reply