Tehno - Nauka

Siemens isporučio novu opštinsku elektranu u Austriji

Siemens_LogoElektrana u Timelkamu je jedna od najefikasnijih i najčišćih na svetu

Nakon otprilike dve godine izgradnje Siemens je predao kompanijama Energie AG Oberösterreich i Swiss Groupe E novu elektranu kombinovanog ciklusa u Timelkamu u Austriji. Opštinska elektrana sa instaliranim kapacitetom od 408 megavata (MW) imaće godišnji kapacitet proizvodnje od 2400 gigavat-sati te opskrbljivati strujom 700.000 domaćinstava.

Maksimalni kapacitet grejanja opštine ovog pogona će biti 100 megavata. Sa svojom naprednom turbinskom tehnologijom ovaj 408-megavatni pogon će postići efikasnost od oko 59 posto dok će u isto vreme imati nisku emisiju zagađenosti. Time će postati jedna od najefikasnijih  i najčišćih elektrana ne samo u Austriji nego i u celom svetu.

Elektrana se sastoji od SCC5-4000F1S jedinice sa jednom osovinom dokazanog Siemensovog dizajna u kojoj su glavne komponente: SGT5-4000F gasna  turbina, SST5-5000 parna turbina i generator, poređani na jednoj liniji osovine. Na osnovu njihovog modularnog dizajna ti se pogoni mogu ne samo prilagoditi korisniku i potrebama lokaliteta, nego omogućuju i veliku radnu fleksibilnost, kratko vreme pokretanja i brzo punjenje. Elektrana u Timelkamu će na taj način moći da snabdeva opštinu neophodnom energijom do najvišeg nivoa.

One thought on “Siemens isporučio novu opštinsku elektranu u Austriji

  1. alex

    Naravno novinar je zaboravio da navede koje gorivo ce obezbedjivati pogon ovoj elektrani :)

Leave a Reply