Tehno - Nauka

Siemens isporučuje RailJet vozove za Češku železnicu

Češka železnica naručuje Siemens-ove vozove u vrednosti od oko 100 miliona evra

Siemens-ov sektor Infrastruktura i gradovi pobedio je na tenderu češke železnice „Ceske Drahy“ (CD) za nabavku sedam Railjet vozova sa sedam vagona. Vrednost ugovora je oko 100 miliona evra i uključuje mogućnost narudžbine dodatnih osam vozova sa osam vagona do polovine 2013. godine. Isporuka vozova počeće 2014. godine.

Češka železnica modernizovaće vozni park naručivanjem Intercity vozova od Siemens-ove divizije Šinski sistemi. Za putnike, ovo znači da će imati poboljšan nivo usluge u modernim, udobnim vozovima na nacionalnim rutama, ali i u prekograničnim vozovima na glavnim linijama do Austrije i drugih zemalja u okruženju.

Railjet vozovi razvijaju brzinu do 230 km/h, odgovarajući na taj način zahtevima modernog saobraćaja. Tehnički sistem Railjet vozova utemeljen je na oprobanoj liniji Intercity vozila, koje je Siemens plasirao na tržište pod imenom Viaggio Comfort. Svaki voz ima kapacitet od 446 sedišta u tri klase: prvoj, biznis i ekonomskoj. Ujedno, sadrži vagon sa bifeom, toalet lako dostupan ljudima ograničene pokretljivosti, rampu za invalidska kolica, malu bioskopsku salu i prostor za dečja kolica.

Ukupna dužina kompozicije sa sedam vagona je oko 185 metara. Vagoni će biti konstruisani u fabrici u Gracu, dok će se finalno sastavljanje izvoditi u Siemens-ovoj fabrici u Beču.

Leave a Reply