siemens-avion
Tehno - Nauka

Siemens kreirao drugi avion na hibridni električni pogon

Kompanija Simens je u saradnji sa nekoliko partnera napravila svoj drugi vazduhoplov koji pokreće sistem hibridnog pogona električne serije. Dvosed „DA36 E-Star 2“ avion nedavno je imao svoj prvi jednosatni let, a onda je predstavljen aeronautičkim stručnjacima na Sajmu vazduhoplovstva u Parizu. Hibridni pogon električne serije omogućava tihi i energetski efikasan rad. Kako je na prethodnom modelu iz 2011. godine pokazano da hibridni pogoni električne serije u principu odgovaraju vazduhoplovima, tako druga generacija aviona dokazuje da se ta tehnologija može koristiti i u komercijalne svrhe.

siemens-avion

Kompanije „Siemens“, „EADS“ i „Diamond Aircraft“ već nekoliko godina rade na takvoj vrsti pogonske tehnologije, uz pomoć koje se potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, smanjuju za otprilike četvrtinu. Propeler pokreće električni motor sa 65 kilovata trajne snage. Struja se dobija putem agregata malog „Wankel“ motora koji troši malo goriva, jer radi ravnomerno, uz malu snagu. „EADS“ baterija obezbeđuje avionu energiju koja mu je potrebna za poletanje. Baterija se puni tokom leta. Konvertori kompanije Simens obezbeđuju elektromotoru snagu iz baterije i agregata. Avion poleće na električni pogon – drugim rečima, tiho i sa minimalnim korišćenjem goriva – i ima dovoljno veliki domet.

Za pokretanje aviona Simens je razvio novi sistem integrisanog pogona u kome sve komponente imaju optimalnu međusobnu koordinaciju. Hibridni pogon je za oko 100 kg lakši od onog u prethodnom modelu iz 2011. Novi vazduhoplovni motor ima kapacitet po kilogramu oko pet puta veći od komercijalnih pogonskih sistema. Simensova organizacija za globalna istraživanja – „Corporate Technology“ (CT), razvija elektromotore za avione veoma velike specifične snage. U budućnosti će ovi motori takođe imati superprovodljivost za visoke temperature. „CT“ je zadužena i za integraciju sistema novog aviona i razvila je upravljačku jedinicu koja sprovodi komande pilota do baterije i pogonskog mehanizma.

Putnički kapacitet aviona i domet čine ga realističnom opcijom za komercijalnu upotrebu. Takođe, pogonski sistem ima podesiv kapacitet i može se proširiti tako da pokreće avione za od 50 do 100 putnika. Aviokompanije danas troše trećinu operativnih troškova na gorivo. Prema Međuvladinom panelu za klimatske promene – „Intergovernmental Pannel on Climate Change“ (IPCC), vazduhoplovstvo trenutno učestvuje u globalnoj emisiji karbondioksida sa dva procenta. Simens i „EADS“ su ustanovili dugotrajno istraživačko partnerstvo sa kompanijom „Diamond Aircraft“, u cilju primene sisteme hibridnog pogona na helikoptere, male avione i komercijalne putničke vazduhoplove. Sistem bi trebalo da dobije atest za opštu vazduhoplovnu kategoriju od direktorata civilnog vazduhoplovstva u roku od tri do pet godina. Fotografije i video materijal možete preuzeti na

Leave a Reply