Tehno - Nauka

Siemens nagradio Istraživače godine za 2010.

Tokom poslovne 2010. godine Siemens je registrovao oko 8.800 patenata, što odgovara brojci od 40 patenata po radnom danu. Ovo, još jednom, na impresivan način demonstrira inovativnu snagu Siemensovih 30.100 zaposlenih u sektoru Istraživanja i razvoja. Ukupan broj usvojenih patenata porastao je sa 56.000 prethodne godine na 57.900 u 2010. 22. novembra, u Minhenu, Peter Loscher, generalni direktor Siemens AG, nagradio je dvanaest najuspešnijih istraživača nagradom “Istraživač godine“.

Nagrađeni su zaslužni za približno 1.300 pojedinačnih patenata. “Siemens podržava ove inicijative; od pionirskih postignuća, do izuzetnih kao što su ova, kao snažan podsticaj ekonomskog rasta za uspeh kakav smo pokazali ove godine. Zbog toga ćemo ubuduće povećati investicije namenjene istraživanju i razvoju”, rekao je Loscher.

Rekordni broj inovacija u Siemes-u: 1.300 patenata od samo dvanaest izumitelja

Ovogodišnje teme kada su Siemens-ovi izumi u pitanju pokrivaju širok spektar delatnosti. Obuhvataju nove metode oblaganja turbina u elektranama, LED sistem rasvete za zgrade i auto-puteve, tehnologije napajanja električnih automobila, kao i magnetno kontrolisane mini kamere koje se gutaju kao pilule. Ove poslednje značajno smanjuju neprijatnost koju izaziva gastroskopija. Gotovo polovina izuma uključuje tehnologije koje se odnose na energetsku efikasnost i održivost. Ove inovacije pripadaju prestižnom Siemens-ovom portfoliju koji se bavi životnim okruženjem, koji je ostvario prodaju od približno 28 milijardi EUR u fiskalnoj 2010. godini. Istraživači godine za 2010. su iz Nemačke ( iz Berlina, Duisburga, Erlangena i Minhena), SAD i iz Kine.

Leave a Reply