Tehno - Nauka

Siemens objavljuje studiju o napretku Münchena prema budućnosti bez ugljenika

Grad kao München može da smanji emisiju CO2 do 90 posto do sredine veka bez narušavanja kvaliteta života svojih stanovnika. To je glavno otkriće nove studije pod naslovom “Održiva urbana infrastruktura: München – putevi prema budućnosti bez ugljenika“.

Po narudžbi Siemensa, Institut za klimu, životnu okolinu i energiju u Wuppertalu je ispitao kako moderna metropola kao što je glavni grad Bavarske može drastično da smanji količinu CO2 koju ispušta. Korišćenjem posebnog modela urbane četvrti, analiza konkretno pokazuje kako se transformacija u metropolu bez ugljen dioksida može postići putem infrastrukture i tehnologije. Ključne poluge za smanjenje emisija CO2 su visokoefikasne energetske aplikacije, pogotovo u zgradama, izmene u infrastrukturi na području grejanja, struje i saobraćaja, te prelazak na obnovljive izvore energije sa niskom nivoom ugljenika gde god je to moguće.

Danas 50 posto svetske populacije živi u gradovima, te se očekuje da će se ta brojka podići na 60 posto do 2025. godine. “Zato gradovi moraju biti predvodnici u zaštiti klime. Ne samo da su urbana područja najveći krivci klimatskih promena, već su i mesta gde će se te posledice najjasnije osetiti”, objašnjava Reinhold Achatz, voditelj Corporate Research and Technologies (Korporativnih istraživanja i tehnologija) u Siemens AG-u.

Nakon što je objavio studiju o održivim infrastrukturalnim rešenjima za područje šireg Londona prošle godine, Siemens sada predstavlja infrastrukturalnu analizu za München. Sa svojim Portfeljem za zaštitu životne okoline, koji je zabeležio prihode od oko 19 milijardi evra u fiskalnoj godini 2008. te je stoga najveći portfelj ove vrste na svetu, Siemens može igrati i igraće veliku ulogu u razmatranju tog problema. Kao što je Achatz primetio: “Sve veća urbanizacija i klimatske promene su dva megatrenda za koja naše tehnologije mogu dati dragocena rešenja”.

Leave a Reply