Tehno - Nauka

Siemens očekuje masovna ulaganja u održivu urbanu infrastrukturu širom sveta

Siemens AG u narednim godinama očekuje masovna ulaganja u infrastrukturu u velikim svetskim gradovima.

Najveći deo sredstava ulagaće se u ekološki prihvatljiva rešenja. “Gradovi su pokretači razvoja u budućnosti, ali ujedno su odgovorni za najveći deo emisija CO2. Svetski gradovi ključni su faktor očuvanja klimatskih uslvoa. Sa našim jedinstvenim portfeljem usluga i rešenja usmerenih na očuvanje životne okoline, Siemens je savršen partner za održivi urbani razvoj”, kaže predsednik i glavni izvršni direktor Siemensa AG Peter Löscher.

Iako gradovi zauzimaju samo jedan posto površine naše planete, oni troše 75 posto energije kojom raspolažemo, a odgovorni su približno za 80 posto svih štetnih stakleničkih gasova. Više od polovine čovečanstva danas živi u gradovima, a završetak urbanog razvoja još nije na vidiku. Do 2050. godine oko 70 posto svetskog stanovništva živeće u gradovima, u kojima će ekonomska proizvodnja i potrebe za energijom vrtloglavo rasti. Kao odgovor na to, gradovi će masovno ulagati u modernizaciju i širenje infrastrukture i sve više zavisiti od održivih i ekološki prihvatljivih rešenja, radi postizanja vlastitih ciljeva u očuvanju klimatskih uslova i ciljeva koje je postavila zemlja u kojoj se nalaze.

Ekonomski institut u Kölnu očekuje “beskrajna ulaganja” u urbanu infrastrukturu i predviđa da će čvrsto pozicionirani pružatelji infrastrukturnih rešenja imati “ogroman tržišni potencijal”. Analiza koju je sprovela savetnička kompanija Booz, Allen & Hamilton pokazuje da će gradovi širom sveta u sledećih 25 godina uložiti oko 27 milijardi evra u proširenje svojih vodoopskrbnih i saobraćajnih sistema, te sistema za snabdevanje električnom energijom. Nemački Institut za urbanistička pitanja predviđa da će samo u Nemačkoj komunalna ulaganja do 2020. godine premašiti 700 milijardi evra te govori o “odgođenim ulaganjima” u približno 2000 nnemačkih gradova koji u proseku zajedno ulože samo 20 milijardi evra godišnje.

Siemens se vidi u optimalnoj poziciji kad je reč o rešenjima za urbanu infrastrukturu. U fiskalnoj 2009. godini, Siemens je ostvario približno 23 milijarde dobiti od proizvoda i usluga usmerenih na očuvanje okoline. Rešenja koja širom sveta nudi Siemens život čine lakšim i ekološki osveštenijim. U norveškom glavnom gradu Oslu novi Siemensov Metro troši oko 30 posto manje energije nego prethodni podzemni vozovi, a 95 posto njegovih delova može se reciklirati. Na londonskim ulicama, hibridni autobusi opremljeni Siemensovom tehnologijom smanjuju emisije CO2 za 30 posto u poređenju sa običnim autobusima, a Siemensov sistem naplate putarina omogućava centru grada da lakše diše. Saobraćajna signalizacija u Berlinu, Budimpešti, Beču i mnogim drugim gradovima troši 80 posto manje električne energije nakon zamene standardnih sisalica da OSRAM LED sijalicama. Grad sa sedamsto raskrsnica sa semaforima može na taj način da uštedi više od milijardu evra godišnje.

Leave a Reply