Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Siemens oprema brodove za krstarenja

Siemensov sektor Industrija oprema AIDA brodove za krstarenja sa elektrikom i sistemima koji se baziraju na Siship PAX platformi. Kompanija Siemens je primila porudžbinu od komapanije Meyer Werft iz Papenburg-a, iz Nemačke, koja priprema novu generaciju brodova za krstarenje “Club ships”.

Obim isporuke uključuje sistem na električni pogon, sistem za proizvodnju i distribuciju električne energije kao i sisteme za automatizaciju. Narudžbina vredna više miliona evra obezbediće korisnicima širom sveta još dva AIDA broda za krstarenje. Prvi brod će biti pušten u pogon u leto 2011. godine i drugi 2012. godine.

AIDA brodovi su tržišni lider u Nemačkoj kada je u pitanju prodaja, ali i broj prevezenih putnika. Svaki od dva nova broda biće težak 71 000 tona sa 1 087 kabina. Za dizel-električni pogon oba broda, Siemens isporučuje dva električna motora snage 12 MW serije “Siship Drive MV”.

Za proizvodnju električne energije na ovim brodovima, biće korišćena četiri dizel generatora sa totalnim output-om od 48 MVA. Distribucija električne energije obavljaće se uz pomoć 11 kV medium-voltage “Siship Power MV” opreme. Siemens će biti zadužen i za isporuku četiri generatora, njihovo puštanje u rad i kontrolu.

“Siship Imac” sistem za automatizaciju će nadgledati, alarmirati i upravljati centralnim funkcijama svih instalacija na brodu. Ova funkcija će uključivati proveru i procesuiranje 13 000 signala. Svu tehničku opremu može kontrolisati jedna osoba koja bi sedela u centralnoj kontrolnoj sobi, pomoću pristupačnog (user-friendly) sistema.

Leave a Reply