Tehno - Nauka

Siemens: predstaljena studija Urbani izazovi gradova

U okviru obeležavanja 125 godina poslovanja u Srbiji, Simens je organizovao panel diskusiju „Urbani izazovi gradova“, na kojoj je javnosti predstavljena studija „Urbani izazovi grada Beograda“, koju je finansirala kompanija. Diskusiju je otvorio gospodin Zoran Alimpić, zamenik predsednik Skupštine Grada, a specijalni gost panela bio je Martin Pauel, bivši savetnik za pitanja životne sredine Borisa Džonsona, gradonačelnika Londona i direktor urbanog razvoja kompanije Simens.

U panel diskusiji učestvovali su i prof. dr Nikola Rajaković, profesor na Elektrotehničkom fakultetu, član stručnog tima studije, zatim, Dejan Vasović, gradski arhitekta, kao i Peter Vandaler zadužen u ime Simensa za poslovanje sa gradom Bečom.

Cilj studije „Urbani izazovi grada Beograda“ je da se kroz istraživanje u oblastima od strateške važnosti za razvoj glavnog grada, uticajnoj javnosti skrene pažnja na neke od izazova njegovog razvoja i da se predlože konkretna, moguća rešenja za Beograd, ali i druge gradove u cilju unapređenja održivosti urbanih infrastruktura iz oblasti saobraćaja, energetske i vodene infrastrukture.

Zaključak panel diskusije je da kvalitet života i ukupan prosperitet gradova zavise od toga da li je ekonomski i socijalni razvoj oslonjen na ključnu ideju, da sve zavisi od načina i stepena korišćenja prirodnih i kulturnih resursa, kao i kapaciteta životne sredine. To je izazov kako za Beograd tako i za ostale gradove u regionu, pogotovo u situaciji kada postoji velika potreba za privlačenjem novih investicija na jednoj strani, a relativna preopterećenost i čak ugroženost prirodnih resursa na drugoj strani.

Po završetku panel diskusije kompanija Simens dodelila je priznanja u okviru novinarskog takmičenja „Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet“. Priznanja su osvojila tri novinarska rada kroz koje se na najbolji način javnosti približava problematika pronalazaka koji unapređuju našu svakodnevicu. Nagrađeni, Mijat Lakićević, novinar lista „Novi magazin, Marijana Krkić, novinarka Blica, i Jadranka Bugarski, novinarka TV B92, imaće priliku da posete londonski „Kristal“, novootvorenu zgradu koja predstavlja otelotvorenje Simensove inicijative za održive gradove.

U okviru proslave 125 godina poslovanja u Srbiji, kompanija Siemens dan ranije organizovala je svečanu proslavu jubileja, kojoj su prisustvovale mnogobrojne ličnosti iz sveta politike, biznisa, kulture i predstavnika medija.

Leave a Reply