Tehno - Nauka

Siemens protivpožarna tehnologija

Gašenje požara bez nanošenja štete vodom

Siemens je razvio metodu za brzo gašenje požara u zatvorenim prostorima koji nema nikakvih dugoročnih posledica zbog korišćenja vode za gašenje vatre. Sinorix H2O gasni sistem, dobitnik nagrade za inovacije u bezbednosti, instalira se u sisteme za gašenje požara gde uz kombinaciju konvencionalnih agenasa za gašenje požara – vode i gasa, formira „vodenu maglu“ koja efikasno hladi izvor vatre i istovremeno gasi požar. Ovo rešenje iz Siemensa je, nakon detaljnog testiranja, uspešno ugrađeno u Kraljevsku biblioteku u Kopengahenu, Danska.

Toplota, kiseonik i zapaljivi materijali održavaju požar, i ukoliko jedna od ovih komponenti nedostaje, vatra se gasi. Metode za gašenje požara zasnivaju se upravo na ovoj činjenici.

Vatru je moguće ugasiti dovođenjem gasova poput ugljen-dioksida, koji istiskuju kiseonik iz prostorije. Voda, odnosno hemijski agensi za gašenje požara omogućavaju hlađenje zapaljivih materijala. Međutim, obe ove metode imaju i svoje mane.

Zbog korišćenja vode, sistemi za raspršivanje trajno oštećuju vredne predmete, kao što su knjige i elektronski uređaji. Isto tako, gas omogućava gašenje požara, ali bez hlađenja predmeta koji se mogu ponovo zapaliti čim se pojavi kiseonik.

Sinorix H20 gas kombinuje prednosti obe navedene metode korišćenjem azota zajedno sa vodom na način koji omogućava formiranje „magle“ sačinjene od sitnih vodenih kapljica. Gas uzrokuje gašenje vatre, dok vlažni vazduh omogućava brzo hlađenje cele prostorije. Na predmetima se stvara izuzetno tanak vodeni film koji sprečava ponovno paljenje predmeta bez njihovog trajnog oštećenja, čak i kada su u pitanju dragocene antikvarne knjige.

Požar se na taj način gasi mnogo brže nego u slučajevima korišćenja gasa ili sistema za raspršivanje. Ovaj sistem je najefikasniji kada je tačno prilagođen objektu koji se štiti od požara, pa je stoga Siemens razvio sopstveni softver koji omogućava izračunavanje neophodnih optimizacija.

Međutim, efikasna zaštita od požara počinje ranim otkrivanjem i pouzdanim upozoravanjem na prisustvo vatre. Protivpožarni alarmi koji pored razbuktalog požara mogu detektovati i početne stadijume požara i tinjanje vatre, a ne aktiviraju se, na primer, na rad aparata za zavarivanje, zasnovani su na sofisticiranim senzorima i algoritmima za analizu podataka. Podaci dobijeni iz svih protivpožarnih alarma u zgradi usmeravaju se ka centralnom sigurnosnom sistemu, koji u određenim uslovima automatski obaveštava vatrogasnu službu.

Leave a Reply