Tehno - Nauka

Siemens ulaze 24 miliona evra u novi proizvodni program

Kompanija Siemens će u narednih 18 meseci zaposliti još 150 radnika u svojoj fabrici u Subotici i uložiti 24 miliona evra u proizvodnju novog tipa generatora, istakao je Tihormir Rajlić, generalni direktor ove kompanije prilikom susreta sa predstavnicima gradskih vlasti i Elektroprivrede Srbije u Siemens fabrici u ovom gradu.

Investicija vredna 24 miliona evra biće uložena u proizvodnju novog tipa generatora, bez prenosnika i sa direktnim pogonom. Ovaj patent je nedavno razvio jedan od kompanijskih inženjera i centrala Siemensa je odlučila da proces proizvodnje realizuje baš u Siemens fabrici u Subotici.

Novi tip generatora će se proizvoditi isključivo u fabrici u Subotici i biće namenjen izvozu na svetsko tržište.

Siemens fabrika u Subotici, najznačajniji domaći proizvođač električnih masina i pretvarača koji se primenjuju u oblasti obnovljivih izvora energije, predstavlja reprezentativan primer ovog segmenta srpske privrede koji Srbiju postavlja na tehnološku mapu sveta, zaključeno je tokom susreta predstavnika Elektroprivrede Srbije, Grada Subotice i kompanije Siemens u ovoj fabrici.

„Naša fabrika je jedna od malobrojnih fabrika u svetu koja proizvodi generatore za vetroelektrane i ima jedinstven portfolio komponenti za vetro i solarne elektrane. Ponosni smo što je fabrika u Subotici ujedno i predvodnik primene koncepta energetski efikasne proizvodnje u Srbiji. Kao lider u tehnološkim inovacijama i veliki pobornik razvoja „zelenih tehnologija“, zalažemo se za što veću primenu čistih tehnologija u proizvodnji i verujemo da će i EPS, naš najznačajniji partner, biti u prilici da se okrene primeni ovog koncepta“, istakako je Tihomir Rajlić, generalni direktor kompanije Siemens, tokom posete fabrici Siemens.

Siemens fabrika u Subotici posluje u okviru kompanije Siemens od 2005. godine a u okviru lokalne kompanije Siemens od 1. januara 2010. godine. Od osnivanja 2003. godine do danas u njoj je proizvedeno više od 12.000 generatora. Ukupna instalisana snaga svih proizvedenih jedinica generatora u fabrici Siemensa u Subotici oko dva i po puta je veća od ukupne instalisane snage svih proizvodnih objekata u sastavu Elektroprivrede Srbije.

Zahvaljujući tako specifičnom proizvodnom portfoliju, izuzetno traženom na tržištima visokorazvijenih ekonomija, kao i u zemljama u razvoju koje vode računa o svojim energetskim bilansima, kompanija Siemens je stekla ugledno mesto među prvih pet izvoznika u Srbiji.

Kao i bilo koji drugi Siemensov proizvodni pogon u svetu, u fabrici u Subotici se strogo vodi računa o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Zahvaljujući sistemima kontrole potrošnje vode i toplotne, električne energije i gasa energije, ukupni troškovi za energiju fabrike u Subotici su smanjeni od 15 do 20 odsto. Osim toga, reciklira se 75 odsto industrijskog otpada koji je uobičajen nusproizvod tokom procesa proizvodnje.

Leave a Reply