Software · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Siemensov softver sprečava slepilo izazavano dijabetesom

Zdravstvene vlasti Škotske žele da pomognu prevenciju slepila koje je izazvano dijabetesom, tako što će uvesti posebne testove za sve pacijente koji boluju od te bolesti. Prema izveštaju koji se može pročitati u poslednjem izdanju istraživačkog časopisa Slike budućnosti, vlasti Škotske koriste Siemensov softver kako bi pozvale oko 300.000 pacijenata u centre u kojima se vrše pregledi. Takođe, Siemensov softver biće korišćen i za analizu rezultata testova.

Metabolički poremećaji koji se javljaju kod pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa II izazivaju promene u malim krvnm ćelijama u telu u periodu od nekoliko godina. Kao rezultat, rane sporije zarastaju, povećavaju se problemi sa cirkulacijom, a mrežnjača se vremenom oštećuje. Kasniji stadijumi dolaze polako i uvek vode do slepila. Redovni pregledi očnog dna omogućavaju doktorima da otkriju problem na vreme, kako bi prevenirali slepilo laserskim i drugim tretmanima, koji su osmišljeni kako bi bilo sprečeno oštećenje u 70% slučajeva. U studiji koju su sprovele škotske vlasti takođe se procenjuje da bi rano otkrivanje simptoma umanjilo troškove lečenja ovih pacijenata za 43%.

Dijabetes je tipična bolest industrijskih društava, što znači da bi broj pacijenata zahvaćenih ovom bolešću mogao biti drastično povećan u narednih nekoliko godina. Preventivne mere tako postaju sve važnije za zdravstvenu negu i one koji je pružaju. Škotska u ovom slučaju ima pionirsku ulogu, zato što uvodi sistematske godišnje preglede za pacijente koji boluju od dijabetesa. Gotovo svi takvi pacijenti sada se pregledaju u regionalnim centrima za kontrolu vida. Preglede obavlja osoblje koje je posebno obučeno da slika mrežnjače pacijenata.

Svi procesi, od pozivanja pacijenata do zakazivanja sastanaka, snimanja i postavljanja dijagnoze su pod kontrolom Siemensovog Soarian Integrated Care softvera. Podaci se šalju iz centara za kontrolu vida na centralni server i takođe se sinhronizuju sa informacijama u državnom zdravstvenom registru. Lekari koji otkriju problem tako mogu blagovremeno početi lečenje pacijenata, kako bi sprečili slepilo.

Leave a Reply