Beogradska mumija
Tehno - Nauka

Simensovo rešenje za očuvanje Beogradske mumije

Beograd se može pohvaliti da je jedan od retkih gradova u regionu koji u zbirci Narodnog muzeja ima i jednu mumiju. Sve do pre nekoliko meseci Beogradska mumija nije bila javno izložena jer nije postojala posebna zaštitna vitrina u kojoj bi mumija bila smeštena i sačuvana od propadanja.

Zahvaljujući kompaniji Simens, koja je u saradnji sa partnerskim firmama „Racionalizacija energije“ i „AIT GROUP“ realizovala  projekat za održavanje ambijentalnih uslova pri izlaganju eksponata od posebnih vrednosti u muzejskim uslovima, Beogradska mumija je konačno dobila svoj dom. Urađena je specijalna klimatizovana vitrina za čuvanje i izlaganje Beogradske mumije u Narodnom muzeju.

Beogradska mumija

Takozvana Beogradska mumija, koja potiče iz Akhmima, grada 200 kilometara nizvodno od Luksora, dospela je u beogradski Narodni muzej pre više od sto godina. Mumiju je davne 1888. godine u Egiptu kupio Hadži Pavle Riđički, rodom iz Mokrina „ne za sebe već za srpski narod“ i iste godine poklonio ju je Narodnom muzeju.  Ime mumifikovane osobe je Nesmin i jedina je za koju se zna da ima svitak papirusa još „in situ“, na mestu gde su ga izvorno postavili balsamer i sveštenik. Veruje se da je u pitanju jedna od najpotpunijih verzija „Knjige mrtvih“.

Pored specijalne klimatizovane vitrine za potrebe Narodnog muzeja, Simens je sa svojim partnerima izradio  i vitrinu za čuvanje i izlaganja publici vrednih srednjovekovnih rukopisa Narodne biblioteke Srbije. U toj vitrini izloženo je Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis iz osamdesetih godina XII veka.

Miroslavljevo jevanđelje izrađeno je po narudžbini humskog kneza Miroslava, brata velikog župana Stefana Nemanje i strica Rastka Nemanjića, Svetitelja Save, o čemu svedoči zapis na poslednjem listu knjige, a za potrebe crkve sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju, zadužbini kneza Miroslava. Ukrašena osobenim stilom i ikonografijom, nastala prožimanjem elemenata i uticaja zapadne i istočne kulturne ose Evrope, ova više od osam vekova stara Knjiga i danas zaokuplja pažnju svojom starinom, lepotom i uzbudljivom istorjom. Rukopis se do 1896. nalazio u Hilandaru, kada je poklonjen kralju Aleksandru Obrenoviću prilikom njegove posete Atosu. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Miroslavovo jevanđelje je 2005. godine uvršteno na UNESCO-vu listu pokretnih kulturnih dobara od univerzalnog značaja za čovečanstvo – Pamćenje sveta, kao priznanje za njegovu istorijsku vrednost.

 

Kako bi se očuvala ova neprocenjiva muzejska blaga, među brojnim specifičnostima termotehničkog sistema ovih vitrina koje je izradio Simens sa svojim partnerima, izdvaja se zahtev za održavanje strogih mikroklimatskih uslova u veoma maloj zapremini klimatizovanog prostora.

Da bi se na što efikasniji način i uz mogućnost kvalitetne kontrole odgovorilo ovom zahtevu, za zagrevanje, hlađenje i odvlaživanje vazduha primenjeni su  klima moduli zasnovani na Peltier-ovom termoelektričnom efektu, a za vlaženje vazduha ultrazvučni ovlaživač-raspršivač vodenih miktročestica veoma malog kapaciteta. Termotehnički sistem vitrine je opremljen sistemom automatske regulacije sa pouzdanim miktroprocesorkim programabilnim kontrolerom, senzorima temperture i relativne vlage visoke tačnosti i preciznosti i elementima za zaštitu od prekoračenja dozvoljenih granica temperature. Predviđeno je neprekidno praćenje radnih parametara i čuvanje istorije registrovanih podataka, što se u slučaju ispada mrežnog napona obezbeđuje integrisanim uređajem za besprekidno napajanje električnom energijom.

Ove vitrine obezbeđuju maksimalnu zaštitu od mehaničkih oštećenja, požara, hemijskih i mikrobioloških uticaja, kao i od UV zračenja.

Leave a Reply