Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Skok padobranom Leonarda da Vinčija

Jedan švajcarski padobranac u subotu je u Payenne-u skočio sa visine od 650 metara replikom padobrana koji je krajem 15. veka osmislio Leonardo da Vinči

“Tačno u 18.58 dodirnuo sam stazu na vojnom aerodromu u Payenneu. Bilo je savršeno”, izjavio je Olivier Vietti-Teppa, zaljubljenik u sportsko padobranstvo koji je tako ostvario prvi skok do tla u istoriji takvom napravom. Britanac Adrian Nicholas pokušao je da izvede takav skok 2000. godine, ali je tokom pada odbacio Da Vinčijev padobran težak 80 kilograma i spustio je klasičnim padobranom.

Nakon iskakanja iz helikoptera na 650 metara od tla, padobran je otvorio na 600 metara visine, dodao je Vietti-Teppa. Padobran je izrađen od modernih materijala, prema uputstvima koje je Leonardo izneo u jednom tekstu iz 1485. godine, uz koji je bila skica piramidalnog padobrana.

Naprava se sastoji od “četiri jednakostranična trougladužine 7 metara, napravljena od platna za padobrane”, objasnio je švajcarac. Baza piramide napravljena je od rupičastog platna koje omogućava upotrebu “uređaja” pritiskanjem krutog okvira koji je predvedio svestrani renesansni umetnik. Ono što je malo nezgodno je činjenica da se napravom ne može upravljati. “Padate onako kako vetar hoće”, rekao je Vietti-Teppa.

One thought on “Skok padobranom Leonarda da Vinčija

Leave a Reply