Tehno - Nauka

Skolkovo će razvijati kosmički biznis

Međunarodni kosmički centar će biti napravljen u inovacionom gradu Skolkovo. Odgovarajući sporazum potpisan je u okviru međunarodnog avio-kosmičkog salona u podmoskovskom Žukovskom.

Izgradnju Međunarodnog kosmičkog centra zajednički će investirati potpisnici sporazuma – fond Skolkovo i Ruska raketno-kosmička korporacija Energija, specijalizovana za stvaranje novih kosmičkih tehnologija, uključujući razradu automatski kosmičkih sistema različite namene, raketnih sistema za izbacivanje kosmičkih uređaja u orbitu. To legendarno preduzeće bilo je osnovano 1946. godine na inicijativu sovjetskog naučnika i inženjera Sergeja Koroljova, tvorca tehnike koja je učinila SSSR naprednom kosmičkom silom. U korporaciji su bili napravljeni prvi veštački satelit Zemlje, automatske stanice lansirane ka Mesecu, Veneri, Marsu.

Danas je RKK Energija priznati lider u uvođenju kosmičkih tehnologija uproizvodnju nekosmičkih profila. Zadatak centra Skolkovo je da usmeri dostignuća RKK na razvoj različitih grana ruske ekonomije, govori predsednik fonda Skolkovo Viktor Vekselberg.

Kod nas stalno postoje diskusije na temu: da li u Rusiji postoji potražnja za inovacijama? Skeptici uglavnom govore da takve potražnje u Rusiji nema. Mislim da RKK Energija i njeno učešće u realizaciji skolkovskog projekta upravo potvrđuju i aktivno će potvrđivati da potražnja za inovacijama ne samo postoji, već i da je ogromna.

Razvoj kosmičkih tehnologija jedna je od 5 prioritetnih oblasti za savremenu Rusiju, koje je označio predsednik Dmitrij Medvedev. Rukovodilac kosmičkog klastera inovacionog centra Skolkovo, kosmonaut Serge Žukov ubeđen je da kosmički biznis u Rusiji ima velike perspektive pre svega u telekomunikacionoj i navigacionoj sferi.

Imam u vidu formiranje i korišćenje raznih servisa na bazi Glonasa, Dži Pi Esa i Galilea, možda Kompasa (analoga koji razrađuje Kina). Na toj osnovi potrebno je pružati globalne usluge obuhvatanja tržišta. Mi možemo da računamo na milijardu potrošača. Takođe važna je obnova tradicionalnih segmenata kosmičke industrije: stvaranje različitih nosača prve generacije koji osiguravaju jeftino lansiranje u kosmos. Rusija može da pruži ozbiljne usluge i u oblasti naučno-istraživačkih i ogledno-konstruktorskih radova, da izbije među lidere ovog segmenta tržišta. Imamo dobre mozgove i odličnu kompetenciju. Možemo da budemo fabrika u rpužanju naučnih i ogledno-konstruktorskih usloga čitavom svetu. Rusija treba da postane globalni komercijalni faktor u oblasti kosmonautike.

Po rečima rukovodioca kosmičkog klastera Skolkovo, fond u tom radu ima sasvim određenu ulogu – da izdvoji i finansira zanimljive, probojne razrade u svim oblastima kosmonautike. (Glas Rusije)

Leave a Reply