Tehno - Nauka

”Snežni zmaj” nije uspeo u spasavanju ruskog broda na Antartiku

Kineski ledolomac ”Snežni zmaj” nije uspeo u pokušaju da spase ruski naučno-istraživački brod ”Akademik Šokalskij”, jer je naišao na nekoliko metara debeo sloj leda i zbog svoje bezbednosti privremeno je odustao od dalje akcije spasavanja. Australijski ledolomac ”Polarna svetlost” se sinoć približio ruskom brodu na 28 nautičkih milja, ali je primoran da sačeka poboljšanje vremenskih uslova.

Australijska uprava pomorske bezbednosti je saopštila da postoji mogućnost da će, ukoliko ledolomac ”Polarna svetlost” u narednih nekoliko dana ne uspe da probije led, za evakuaciju putnika i posade ruskog broda biti iskorišten helikopter koji se nalazi na kineskom ledolomcu.

snezni zmaj

Kineski ledolomac ”Snežni zmaj” je uspeo da se približi ruskom brodu na 6,5 nautičkih milja, ali je debljina leda u tom delu mora premašila mogućnosti ledolomca. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da se probije do ruskog broda, posada ”Snežnog zmaja” je odlučila da sačeka australijski ledolomac, kako bi zajedno nastavili akciju spasavanja broda u nevolji.

”Snežni zmaj” je ledolomac klase B1, koji se kreće brzinom od oko 2,8 morskih milja na sat i lomi led debljine 1,1 metar.Debljina ledenih santi u blizini ruskog broda iznosi tri do četiri metra, pa je ”Snežni zmaj” morao da odustane od akcije od daljih akcija.

Leave a Reply