Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Solarna elektrana instalirane snage 800 megavata

Kalifornijska kompanija Pacifik gas elektrik (PGE) je potpisla ugovor sa dva domaća partnera o izgradnji najveće solarne elektrane u svetu, koja će imati instalisanu snagu od 800 megavati i prikupljati sunčevu energiju sa površine od 32,5 kvadratnih kilometra, objavljeno je u San Francisku.

Kompanija PGE namerava da podizanjem te solarne elektrane do kraja ove decenije poveća udeo obnovljivih vrsta energije, u ukupnim vlastitim energetskim kapacitetima, na 20 odsto.

Firma Optisolar, koja je prema ugovoru izvođač radova, će prvo izgraditi solarnu elektranu kapaciteta 550 megavata, koristeći tanke solarne panele, a kasnije i drugi objekt, sa dodanih 250 megavata, na površini koja je ranije bila farma, u blizini mesta San Luis Obispo, koje je pođednako udaljeno od San Franciska i Los Anđelosa.

Realizacija ovog projekta trebalo bi da omogući godišnju proizvodnju električne energije od 1,65 milijardi kilovat časova, što je dovoljno za uredno snabdevanje strujom 239 hiljada kalifornijskih domaćinstava prosečne veličine, u periodu od 12 meseci.

Kalifornija, koja je privredno najjača saveza država u SAD i na sedmom mestu u svetu po ekonomskom potencijalu, nastoji da što pre zauzme vodeće mesto na globalnoj listi korisnika elektroenergije dobijene iz obnovljivih izvora.

Španija je za sad na vrhu te liste, jer ima 23 takozvane solarne farme na kojima se struja dobija pretvaranjem sunčeve u električnu energiju. U Nemačkoj je u toku gradnja solarne centralne kapaciteta 40 megavati, a u Australiji se gradi još veći takav kapacitet, instalisane snage od 154 megavata, prenosi agencija DPA.

2 thoughts on “Solarna elektrana instalirane snage 800 megavata

  1. hysni

    ja sam interesovan za solarnu energiu.posto se mnogu traze da se instalira i na privatnim kucama voleo bi da kontaktiram sa vama ako ste interosovani da radite taj posai.knkretni slucaj kuca je 100(kvadratni metar)koliko kosto sve elemente i instalacia sa 12kw.pozdravlam vas.inace ja sam diplomirani elektrotehnicki inxhinier i mogu da saragjujem sa vama.ako hocete da kntaktiram moj mob.je 044 295 881.

Leave a Reply