Tehno - Nauka

Solarna oluja stigla do Zemlje

Sunčana oluja je u subotu zahvatila Zemlju. Posledica po satelite u svemiru nije bilo. Do sada. Naime, oluja još uvek nije prošla. Narednih dana moglo bi da bude smetnji na strujnim mrežama.

I glavni front sunčane oluje u subotu uveče je oko 21:30 zahvatio Zemlju. „Sateliti su ostali neoštećeni posle tog kosmičkog događaja“, kazao je Juha-Peka Lontama iz Evropske svemirske agencije „ESA“ i dodao da oluja nije bila jakog intenziteta, da na Zemlji nisu zabeležene štete, i da su sateliti pod kontrolom.

Već u popodnevnim satima Markus Landgraf iz ESA kontrolnog centra za satelite „Esoc“ u Darmštatu je objasnio: „Trenutno sve izgleda kao da smo dobro izdržali.“ Oluja još uvek nije u potpunosti prošla. „Takav jedan fenomen traje nekoliko dana i on dovede do snažnih vibracija magnetnog polja“, objašnjava Landgraf. Oluja je krenula u četvrtak sa 150 miliona kilometara udaljenog Sunca.

Različito o posledicama sunčane oluje

Ozbiljne, moguće posledice sunčane oluje trenutno različito ocenjuju Nacionalna vazduhoplovna i svemirska organizacija NASA, ESA, kao i američka meteorološka služba NOAA. Prema mišljenju ESA-stručnjaka Lontame sunčane oluje imaju svoje sopstveno magnetno polje. Ukoliko je ono u susretu sa magnetnim poljem Zemlje usmereno ka severu, sunčana oluja je najverovatnije slabijeg intenziteta. „Međutim, ako je usmerena ka jugu posledice mogu da bude ozbiljne“, objašnjava Lontama.

Eruptivni region na Suncu leži blago južno, izjavio je astrofizičar Folker Botmer sa Univerziteta u Getingenu. Takozvani koronalni izbačaji masa imali su brzinu od 1.500 kilometara u sekundi, a u blizini Zemlje brzina je smanjena na oko 800 kilometara u sekundi. Po vedrom nebu u severnoj Evropi bi mogla da se vidi polarna svetlost.

I avio-saobraćaj bi mogao da bude otežan

Sateliti nisu pretrpeli štetu, ali bi narednih dana moglo da bude smetnji na strujnim i telefonskim mrežama, upozorava Landgraf. „Strujne mreže snažnije reaguju na zemljino magnetno polje, koje bi tek trebalo da se rekonfiguriše.“
Kao posledica sunčane oluje moglo bi da bude smetnji na strujnim mrežama, sa mobilnom telefonijom, kao i u vazdušnom saobraćaju, pre svega u Skandinaviji, Kanadi i severnoj Evropi. Jedna slična oluja 2003. godine je dovela do višesatnog nestanka struje u Švedskoj, otkazivanja evropskog radara leta, pomeranja preko 60 letova u SAD i gubitka istraživačkog satelita „Midori 2“.

Služba NOAA je za ovu nedelju očekivala oluju geomagnetnog intenziteta G2, na skali od G1 do G5. Prilikom eksplozije su se takođe i velike količine UV-zračenja uputile ka Zemlji, piše na internet stranici spaceweather.com. (izvor: DW)

Leave a Reply