Tehno - Nauka

Solarne vodonične stanice iz Honde

U sedištu Honde za Ameriku, u Los Anđelesu, pokrenut je projekat konstruisanja nove generacije prototipa solarne vodonične stanice, predviđene za kućnu dopunu gorivih ćelija u automobilu preko noći.

Solarne vodonične stanice su dizajnirane tako da mogu da stanu u svaku garažu. Iako im je redukovana veličina*, proizvode dovoljno vodonika za osmočasovno punjenje koje je dovoljno za celodnevno korišćenje automobila. Kao i kod prethodne generacije, vodonik koji se proizvodi u ovim stanicama ispunjava najviše SAE i ISO standarde.

Dizajnirane da zadovolje individualne potrebe budućih vlasnika vozila sa pogonom na gorive ćelije, Hondine solarne vodonične stanice služe i za javnu upotrebu za dopunu ovih vozila na putu. Sa redovnim noćnim punjenjem ćelija, i usputnim petominutnim punjenjem na javnim vodoničnim stanicama, Honda FCX može da obezbedi vožnju za vikend putovanje. Osnovna strategija prilikom kreiranja solarnih vodoničnih stanica za kućnu upotrebu je bila kreiranje pogodnog i čistog načina punjenja gorivnih ćelija uz uštedu energije, što će korišćenje vozila na pogon gorivih ćelija učiniti pristupačnijim nego do sada.

Kombinacija korišćenja vozila sa pogonom na gorivne ćelije i solarnih vodoničnih stanica mogla bi da podstakne stvaranju društva čiji je način života baziran na uštedi i očuvanju energije i redukciji emisije CO2.

*Prethodna generacija solarnih hidrogen stanica je bila znatno većih dimezija, zato što su zahtevale odvojeni kompresor koji proizvodi hidrogen pod pritiskom.

Leave a Reply