Tehno - Nauka

Specijalna emisija Discovery kanala o izvlačenju broda Kosta Konkordija

Specijalna emisija emitovaće se na kanalu Discovery u preko 220 zemalja sveta uključujući i Srbiju / Premijera je 1. decembra u 20:00

Šta je potrebno da bi se podigao brod veći od Titanika? Kosta Konkordija, jedan od najvećih i najluksuznijih kruzera ikada sagrađenih, nasukao se 13. januara 2012. godine nedaleko od obale Italije, pri čemu je poginulo trideset dvoje ljudi. Ogromno plovilo je ostalo na mestu nesreće i predstavljalo užasan prizor za lokalno stanovništvo kao i sve veću opasnost po okolinu.

Discovery Channel odlazi na mesto brodoloma u emisiji Izvlačenje broda Kosta Konkordija koja će biti premijerno prikazana 1. decembra u 20:00, sa ciljem da zabeleži ovu veliku akciju spasavanja i otkrije šta o tome misli specijalni tim inženjera koji imaju naizgled nemoguć zadatak – da usprave ogromni brod i konačno ga uklone iz mora. Ovaj specijalni program emitovaće se na kanalu Discovery u preko 220 zemalja.

RAISING CONCORDIA

„Kako bih opisao koliko je ovaj poduhvat zahtevan, mogu da kažem da bih mogao da spojim sve druge akcije spasavanja u kojima sam ikada učestvovao i pomnožim ih sa deset“, rekao je Nik Sloan, jedan od glavnih rukovodilaca ovog projekta. „Ovo je, bez sumnje, najveća akcija spasavanja ikada.“

Većina ovakvih poduhvata je prilično jednostavna i podrazumeva da se brod ili izvlači iz vode ili se uništava na licu mesta. Međutim, rasklapanje broda Kosta Konkordija na licu mesta predstavljalo bi ekološku katastrofu. Zato je vlasnicima broda bilo neophodno revolucionarno rešenje. Obratili su se kompaniji Titan Marine koja je čuvena po neverovatnim akcijama spasavanja.

U ovom jednosatnom programu, Discovery će dočarati kako se inženjeri pripremaju da obave posao, uključujući izgradnju gigantske barže koja sadrži između ostalog i bolnicu, teretanu i prostorije u kojima će živeti stotine ronilaca i stručnjaka tokom akcije. Gledaoci će takođe imati priliku da se upoznaju sa čitavim procesom uspravljanja broda, poznatim pod nazivom „parbuckling“, a i da vide kako izgledaju pripreme za osposobljavanje broda koji treba da zaplovi ka svom konačnom odredištu gde će biti rasturen u komade.

Ne propustite neverovatnu priču o brodu Kosta Konkordija i timu koji se priprema za najveće spasavanje u istoriji. Tokom programa, gledaoci će imati priliku i da čuju priče iz prve ruke o tome šta se zapravo dogodilo u jednoj od najvećih katastrofa u istoriji kruzera.

Emisiju Izvlačenje broda Kosta Konkordija za Discovery Channel je proizvela produkcijska kuća Darlow Smithson Productions, a izvršni producent je Howard Swartz.  Za više informacija, posetite www.discovery.com, Facebook stranicu Facebook.com/DiscoveryChannelSrbija i Twitter nalog @Discovery.

Leave a Reply