Tehno - Nauka

Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji veliki korak u unapređenju odnosa Srbije i SAD

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić razgovarao je danas sa delegacijom kongresmena Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koju je predvodio kongresmen Vilijam Delahant iz Masačusetsa.

Đelić je tom prilikom kongresmenima predstavio aktuelnu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, kao i dosadašnji napredak u domenu evropskih integracija.

Vilijam Delahant i Božidar Đelić

Prema njegovoj oceni, važan korak u unapređenju odnosa Srbije i SAD učinjen je u aprilu ove godine, kada je potpisan bilateralni sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Potpredsednik Vlade je istakao da su u okviru tog sporazuma već učinjeni konkretni koraci, i napomenuo da je u planu velika srpsko-američka naučna konferencija naredne godine.

Đelić je od kongresmena zatražio podršku da se 10. jul, datum rođenja Nikole Tesle, proglasi svetskim danom nauke u Ujedinjenim nacijama.

Kongresmeni su se, između ostalog, interesovali i za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Ovo je treća delegacija američkih zvaničnika koja boravi u našoj zemlji od prošlogodišnje posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

U delegaciji SAD bili su i kongresmeni Den Barton, Džef Flejk, Majk Tarner i Stiv Koen.

Leave a Reply