Tehno - Nauka

Srbija će učiniti sve da očuva svoj naučni potencijal

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je juče da je odlazak mladih naučnika u inostranstvo problem s kojim se Srbija suočava, ali je poručio da će naša zemlja učiniti sve da očuva svoj naučni potencijal.

Đelić je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da razvijene zemlje u povećanju investicija u nauku vide mogućnost izlaska iz krize, pa bi najkvalitetniji naučnici u Srbiji mogli da budu njihova “meta”.

Ministar je ocenio da se moraju obezbediti dodatna sredstva jer izdvajanja iz državnog budžeta za nauku nisu povećavana u proteklih nekoliko godina i dodao da, verovatno, zbog ekonomske krize neće značajnije rasti ni iduće godine.

On je rekao da je to ministarstvo pregovaralo sa donatorima i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi bila nadomešćena mala budžetska izdvajanja i naveo da je veoma važno to što je Izvršni odbor Evropske investicione banke odobrio pregovore o zajmu u iznosu od 150 miliona evra za ulaganje u naučnu infrastrukturu Srbije.

Đelić je rekao da je u okviru IPA programa, a reč je o bespovratnim sredstvima iz evropskog budžeta, za programe u 2010. godini obezbeđeno 25 miliona evra, na šta će biti pridodato još sredstava iz državnog budžeta, ali i “mobilisano” još nekoliko međunarodnih finansijskih organizacija i donatora čime će se ukupno obezbediti približno 300 miliona evra investicija u infrastrukturu nauke i tehnologije u sledećih pet godina.

To će biti najveći ciklus investicija u nauku u istoriji Srbije, ukazao je Đelić i dodao da će iznos od 300 miliona evra omogućiti da se naša zemlja, na fokusirani način, pojavi na naučno-tehnološkoj mapi Evrope.

Ministar je naveo da je planirano da se ta sredstva iskoriste za izgradnju novog kampusa za tehničke fakultete u Beogradu, koji više nemaju mesta za širenje, ali i Centra za popularizaciju nauke i tehnologije kako bi se svi osnovci upoznali sa naukom i tehnologijom na prijemčiv i interaktivan način.

Prema njegovim rečima, sredstva su namenjena i za izgradnju infrastrukture Naučno-istraživačke stanice “Petnica”, novi kampus Matematičke gimnazije, kao i za obnovu zgrada Prirodno-matematičkog i Hemijskog fakulteta i izgradnju odgovarajućeg kampusa u domenu biomedicine.

Đelić je ukazao na to da će se ta sredstva iskoristiti i za izgradnju pet preostalih stambenih lamela u novobeogradskom bloku 32, kao i stanova u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, namenjenih naučnicima i istraživačima.

On je istakao da je osnovni cilj Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije da se određenim akcijama obezbedi da zemlja u narednih pet godina postane država čija je ekonomija zasnovana na znanju.

Da bismo to postigli, moramo se suočiti sa nekoliko veoma teških činjenica – da smo delimično izgubili naš potencijal u proteklih nekoliko godina, da prema međunarodnim merilima veoma malo investiramo u nauku i da ta sredstva ne iskorišćavamo na fokusiran način, naveo je Đelić.

Ministar je podsetio na to da izdvajanja za nauku u Srbiji iznose 0,3 BDP-a i istakao da srpska privreda veoma malo investira u domenu tehnologije.

Đelić je takođe upozorio na to da Srbija sama ne može da dostigne evropski i svetski vrh u domenu nauke, pa se zato moraju pronaći partneri među domaćim firmama, ali i međunarodnim naučnim institucijama i tehnološkim firmama.

On je rekao da je Strategijom predviđeno fokusiranje na sedam naučnih oblasti –biomedicinu, energetiku i energetsku efikasnost, poljoprivredu i hranu, informacione i komunikacione tehnologije, nove materijale i nano nauke, zaštitu životne sredine i klimatske promene, kao i unapređenje donošenja državnih odluka i afirmaciju nacionalnog identiteta.

Strategija podrazumeva i partnerstvo sa vodećim tehnološkim firmama, koje bi pomogle da naučni potencijal izrazimo ne samo u Srbiji nego i svuda u svetu, objasnio je Đelić i dodao da su mnoge zemlje shvatile da se mora investirati u znanje.

Kada je reč o finansijskoj podršci talenata u Srbiji i nagradama koje oni dobijaju, Đelić je naveo da finansijska podrška postoji, ali da je mnogo je važnije da se uspostavi sistem koji će biti povoljno tle za razvoj naših talenata.

Leave a Reply