Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Srbija danas počinje pregovore za ulazak u CERN

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je da će Srbija danas u Ženevi početi pregovore za učlanjenje u Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN).

Đelić je prilikom obilaska “velikog hadronskog sudarača” u sedištu te organizacije nedaleko od Ženeve naveo da će pregovori biti započeti sa generalnim direktorom CERN-a Robertom Ajmarom.

On je ukazao na to da je za našu zemlju, koja nije članica CERN-a, velika čast to što je pozvana na svečano otvaranje najvećeg naučnog eksperimenta u istoriji čovečanstva.

Potpredsednik Vlade je istakao da je poziv Srbiji upućen zahvaljujući našim fizičarima, koji više od dve decenije rade na ovom projektu.

Prema njegovim rečima, pored naučnika iz Instituta u Vinči, svoj doprinos dali su i stručnjaci sa Fizičkog fakulteta, a u samom eksperimentu nalaze se i delovi koje su radili inženjeri iz “Zastava alata”, koji su napravili hidraulične držače za veliki detektorski sistem na akceleratoru.

Đelić je podsetio na to da je nekadašnja Jugoslavija svojevremeno bila jedna od 12 zemalja osnivača CERN-a, ali da se posle povukla iz te organizacije, i naglasio da je Srbija koja se vraća u svet i Srbija koja će se vratiti u CERN.

U sedištu CERN-a danas je svečano predstavljen “veliki hadronski akcelerator”, koji bi trebalo svetskim naučnicima da pomogne u odgovoru na pitanje o nastanku svemira.

Gigantski akcelerator, 27 kilometara dug tunel sa vakuumskom cevi smeštenom na 100 metara ispod zemlje, prvobitno je pušten u pogon 10. septembra, ali je eksperiment 11 dana kasnije obustavljen i odložen zbog kvara.

CERN, organizacija koja postoji već 54 godine, u projekat gigantskog akceleratora uključila je 7.000 naučnika, među kojima su i naučnici iz Srbije, a u njega je uloženo devet milijardi dolara.

U akceleratoru, kada eksperiment bude izveden, što će se dogoditi najverovatnije na proleće naredne godine, ubrzani snopovi protona biće poslati u oba pravca kako bi se izazvao sudar.

Naučnici očekuju da će doći do oslobađanja energije i velikog broja čestica kakve su postojale nakon velikog praska. Detektori će pratiti milijarde čestica nastalih nakon sudara i beležiti kako se spajaju, udaljuju ili nestaju.

Za ovakav eksperiment potrebna su četiri detektora, pri čemu su saradnjom “Lole” i “Krio-opreme” napravljena dva velika čelična točka prečnika osam metara i težine 100 tona, koji su ugrađeni u jedan detektorski sistem, a iz Srbije je potekao i sistem za kontrolu temperature, koji su napravili istraživači iz Vinče.

Leave a Reply