cern
Tehno - Nauka

Srbija izmirila zaostalu članarinu CERN-u

 Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Srbija uplatila zaostalu članarinu Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), čime je država u potpunosti ispunila obaveze koje kao pridruženi član ima u ovoj organizaciji.

cern

Ministarstvo izražava zahvalnost CERN-u na tome što u uslovima ekonomske krize omogućava naučnicima iz Srbije nesmetan rad na značajnim projektima te naučne organizacije.

Namera resornog ministarstva jeste da na vreme izmiruje svoje obaveze pridruženog člana, navodi se u saopštenju i dodaje da je Srbija u ovoj renomiranoj instituciji uvek imala naučnike koji su zauzimali značajno mesto.

Tokom aprila predstavnici Ministarstva razgovaraće sa generalnim direktorom CERN-a Ralfom Hojerom o pravcima buduće saradnje.

Srbija je u januaru 2012. godine pristupila CERN-u, a sporazum o tome ratifikovan je 29. februara 2012. godine, čime je naša zemlja postala pridružni član ove organizacije.

Pristupanje CERN-u je od velikog značaja za Srbiju, s obzirom na to da saradnja nije vezana isključivo za fizičare, odnosno naučnike, već u nju mogu da se uključe i privrednici, uz mogućnost primene istraživanja u medicini, biotehnologijama i novim industrijskim tehnologijama, dodaje se u saopštenju.

0 thoughts on “Srbija izmirila zaostalu članarinu CERN-u

Leave a Reply