Tehno - Nauka

Srbija ostvarila najveći rast ulaganja u nauku

Ministar za nauku i tehnološki razvoj u ostavci Božidar Đelić izjavio je danas da je Srbija u ovoj godini duplirala izdvajanja za nauaku, precizirajući da su dostigla 0,65 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP), što je najveći rast izdvajanja za nauku u svetu tokom ove godine.

Đelić je govoreći na skupu “Nauka za budućnost Srbije: bilans prethodne dve i po godine i perspektive” u Centru “Sava”, istakao da je plan da se do 2014. godine izdvajanja povećaju i dostignu jedan odsto BDP-a.

Govoreći o rezultatima Ministarstva za nauku, Đelić je naglasio da je veoma važno što su obezbeđene investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije, navodeći da su obezbeđena vanbudžetska sredstva od 400 miliona evra.

“U toku su pregovori sa Bankom za razvoj SE za dodatnih 70 miliona evra i sa Svetskom bankom oko projekta u vrednosti od 50 miliona evra”, naveo je Đelić.

On je izrazio uverenje da će rekonstrukcijom vlade, prema kojoj bi trebalo da se ministrastva prosvete i nauke spoje, biti obezbeđen kontinuitet u radu, dodajući da su predstavnici ta dva ministarstva i do sada dobro sarađivali.

Skupu u Centru “Sava” prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, predstavnici Beogradskog univerziteta, SANU, direktori naučnih institucija.

2 thoughts on “Srbija ostvarila najveći rast ulaganja u nauku

  1. svitanje

    U redu ! Uloziti ili Potrositi pare sve jedno u ime nauke i teh.razvoja u ovakom drustvu koje nema rezultate po tom pitanju. Nema apsolutno ni u sta ni da se implementira ovako visoka nauka i tehnologija. Drustvo koje je osiromasilo – nije mu stalo i ne prepoznaje potrebu za tim ,jedino ovo sluzi Vladinom predstavniku da pravi privid i maglu, opravda pare, takode pokrije nasposobnost vladalaca. U ime i za bolje – nauke i tehnike – oterajte ovoga.

  2. ZORAN MILINKOVIĆ

    Ne prepoznavanje , neznanje ne domaćinski raspored srestava za te namene . Ne duplo nego troduploi , ćetvorduplo i više , đabe ako srestva odu na pogrešnu stranu kao što se i dosad dešavalo sa jako malo postignutih rezultata . Nisu prave osobe na pravom mestu. Dobri govornici ( teoretićari ) ko papagaji naućili da govore . Poseduju Zvanje ( pitanje i na koji naćin su ga stekli )a nemaju Znanje .Stari kadraovi koji su se uljuškali i lepo im je a Srbija sve zaduženija . Nije dobro ……………!

Leave a Reply