Tehno - Nauka

Srbija počinje pregovore o članstvu u CERN-u

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas da Srbija započinje pregovore o članstvu u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), što će biti od velikog značaja za razvoj nauke u našoj zemlji.Đelić je na konferenciji za novinare rekao da će pregovori o članstvu trajati godinu dana, nakon čega Srbija dobija status pridruženog člana, a kroz dve do pet godina postaće punopravni član CERN-a.

On je ocenio da je početak pregovora o članstvu u CERN-u veliki dan za Srbiju.

Pristupanje toj organizaciji je veoma značajno jer ona obavlja najveći naučni eksperiment u istoriji čovečanstva “Veliki sudarač hadrona”, u kojoj učestvuje i 40 srpskih naučnika, naglasio je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, pregovori o članstvu u ovoj organizaciji mogu da budu podsticajni i za privredu, a takođe su i jedan od važnih koraka u procesu evropskih integracija naše zemlje.

To je Srbija u kojoj vredi baviti se naukom, poručio je Đelić i napomenuo da zajedno sa našom zemljom pregovore o članstvu započinju i Slovenija, Kipar, Izrael i Turska.

Predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om Petar Adžić izrazio je zahvalnost Vladi Srbije na podršci koju je pružila naučnicima i dodao da članstvo u CERN-u nije samo šansa za fizičare već i sve ostale naučnike koji se bave biomedicinom, inženjerstvom ili informacionim tehnologijama.

Predstavnik Instituta za fiziku Marija Milosavljević-Vranješ saopštila je da pregovori sa CERN-om pružaju šansu mladim naučnicima iz Srbije da se oprobaju u velikim međunarodnim projektima i istraživanjima.

SFR Jugoslavija je bila jedna od 12 osnivača CERN-a 1954. godine, a povukla se iz ove organizacije 1961. godine.

CERN čini 20 zemalja članica, a približno 30 država sarađuje sa Centrom u Ženevi.

Leave a Reply