Tehno - Nauka

Srbija primljena u preliminarno članstvo CERN-a

Ministarstvo prosvete i nauke Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Savet Centra za nuklearna istraživanja – CERN na 161. sastanku, koji je juče održan u Ženevi, anonimnim glasanjem primio Srbiju u preliminarno članstvo CERN-a.

U saopštenju se navodi da će ovaj status biti ozvaničen potpisivanjem ugovora između dve strane, kao i ratifikacijom u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Ambasador Srbije pri Kancelariji UN i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi Uglješa Zvekić rekao je tim povodom da je ovo najtoplija dobrodošlica povratku u CERN, kao srpskom naporu da doprinese ovoj vodećoj naučnoj multikulturalnoj instituciji.

Zvekić je ukazao na to da ovo predstavlja i poziv srpskoj naučnoj zajednici da još više ulaže u istraživanje i inovaciju, uz ocenu da će Srbija opravdati poverenje i iskoristiti ovu priliku.

Generalni direktor CERN-a Rolf Hojer poželeo je dobrodošlicu Srbiji u ovu organizaciju, pri čemu je ukazao na to da je članstvo Srbije dobro i za CERN i za Srbiju.

Prema njegovim rečima, ovo članstvo daje CERN-u pristup srpskoj naučnoj ekspertizi, dok će srpska nauka i industrija imati korist od ovog članstva ulaskom u jedan od svetskih vodećih centara nauke i inovacije.

Srpski naučnici su uključeni u CERN još od početka postojanja organizacije jer je SFR Jugoslavija bila članica osnivač CERN-a 1954. godine, pri čemu je ostala država članica do 1961. godine.

Osamdesetih i devedesetih godina, srpski fizičari su bili uključeni u DELPHI projekat, a odavno su aktivni u ISOLDE objektu, koji sprovodi niz istraživanja iz astrofizike i medicinske fizike.

Srbija se formalno ponovo pridružila porodici CERN u 2001. godini kroz sporazum o saradnji, čime je uključena u dva eksperimenta ATLAS i CMS.

Nakon perioda od pet godina Savet će odlučiti o prijemu Srbije kao punopravnog člana, objašnjava se u saopštenju.

Leave a Reply