E-servisi · Tehno - Nauka

Srbija treba da ulaže u svoj naučni i tehnološki razvoj

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas da je izrada nacrta prve strategije naučnog i tehnološkog razvoja jedno od ključnih dostignuća tog ministarstva u prvih godinu dana rada.

Đelić je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada Ministarstva u proteklih godinu dana, objasnio da se nacrtom strategije definišu prioriteti, među kojima su biomedicina, novi materijali i nanonauke i zaštita životne sredine.

Ministar je precizirao da ovaj dokument kao prioritete definiše i energetiku i energetsku efikasnost, poljoprivredu i hranu, informacione i komunikacione tehnologije, ali i unapređenje državnih odluka i afirmaciju nacionalnog identiteta.

On je najavio da će tekst nacrta strategije tokom dana biti postavljen na internet stranici Ministarstva, i uputio poziv svim zainteresovanim institucijama i pojedincima da se uključe u javnu raspravu kako bi strategija bila usvojena u septembru, a do kraja godine i Akcioni plan.

U uspehe Ministarstva tokom proteklih godinu dana ubraja se i to što je pokrenut ciklus investicija u naučnu infrastrukturu koji je vredan 300 miliona evra, rekao je Đelić i dodao da su u pomenutom periodu za 30 odsto uvećane plate naučnih istraživača i povećan broj naučnih radova.

On je najavio da će sredstva biti uložena u popravku postojećih naučnih kapaciteta, u razvoj ljudskih resursa, istraživačke centre, izgradnju kampusa za matematičku gimnaziju, ali i u tehničke fakultete u Beogradu i drugim univerzitetskim gradovima.

Prema njegovim rečima, u planu je i razvoj centara izvrsnosti u oblastima energije i životne sredine, novih materijala i nanonauke, hrane i poljoprivrede, kao i biomedicine.

Đelić je rekao da će, u cilju nastavka razvoja podrške mladim naučnicima, u bloku 32 u Novom Beogradu biti nastavljena gradnja stanova za mlade talente i naučnike.

Ministar je kao ključna dostignuća u prethodnih godinu dana izdvojio i stipendije za 250 istraživača, naučno usavršavanje 1.200 srpskih naučnika u inostranstvu, izdvajanje osam miliona dinara za doktorske studije, kao i 12 miliona dinara za Istraživačku stanicu “Petnica”.

On je istakao da je u prethodnih godinu dana ojačana međunarodna saradnja, a potpisivanjem Sporazuma sa Ruskom Federacijom o saradnji na izvozu radioaktivnog goriva napravljen je veliki korak ka nuklearnoj bezbednosti zemlje.

VIDEO: Izjava Božidara Đelića o investiranju u nauku

Prema njegovim rečima, u narednom periodu planira se usvajanje izmena i dopuna Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, zakona o inovacionoj delatnosti, dopuna Zakona o zaštiti intelektualne svojine, kao i zakona o Srpskoj akademiji nauke i umetnosti.

Đelić je naveo da Srbija treba da ulaže u svoj naučni i tehnološki razvoj jer ne može biti moderna i razvijena zemlja ako izvozi radnu snagu, i dodao da je iz tog razloga Ministarstvo odobrilo približno 500 projekta osnovnih istraživanja, a priprema i novi ciklus koji će biti pokrenut u martu iduće godine.

Leave a Reply