Tehno - Nauka

Srbija u CERN-u

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće danas u Ženevi gde će posetiti Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN) i sa generalnim direktorom CERN-a Rolf-Diterom Hojerom potpisati sporazum kojim će Srbija postati pridruženi član te organizacije.

Savet CERN-a je krajem prošle godine doneo odluku o preliminarnom članstvu Srbije u tom najznačajnijem evropskom centru za nuklearna istraživanja a dobijanje statusa pridruženog člana je važan korak ka ravnopravnom članstvu, koje bi trebalo da bude ostvareno u narednih pet godina.

CERN je 1954. godine osnovalo dvanaest zemalja, među kojima je bila i Jugoslavija, koja je iz političkih razloga istupila iz te organizacije 1961. godine, navedeno je u saopštenju PMF-a.

Naučnu zajednicu CERN-a, kao ravnopravne članice, danas čini 21 evropska zemlja, dok su SAD, Rusija, Japan, Indija, Izrael, Turska, Evropska komisija i Unesko posmatrači.

Srbija sa CERN-om već nekoliko godina ima potpisan samo ugovor o naučno-tehnološkoj saradnji.

Osnovne delatnosti te organizacije su fundamentalna istraživanja (fizika elementarnih čestica i nuklearna fizika), razvoj i usavršavanje novih tehnologija, međunarodna saradnja i obrazovanje (obuke naučnika i profesora fizike).

Kako je u nedavnom intervjuu Tanjugu rekao generalni direktor CERN-a Hojer, članstvo Srbije je važno za obe strane – za CERN jer će srpski naučnici biti bliže povezani sa laboratorijom i jer će biti moguća tešnja saradnja sa srpskim preduzećima, inženjerima i tehničarima, dok će za Srbiju to biti priznanje visokog rejtinga njenih istraživača.

Ovaj centar nalazi se nedaleko od Ženeve, na švajcarsko-francuskoj granici, danas ima 20 članica, oko 2.400 zaposlenih i oko 10.000 gostujućih naučnika koji predstavljaju više od 600 univerziteta širom sveta.

Prema pisanju srpskih medija, u CERN-u radi oko 30 srpskih naučnika i to u okviru eksperimenata ATLAS i CMS.
CERN je najveća svetska laboratorija za fiziku čestica, a glavna istraživanja se odvijaju u velikom hadronskom kolajderu ili sudarivaču čestica (LHC).

Eksperiment će uneti revoluciju u shvatanje univerzuma, razumevanje antimaterijei Higzovog bozona, tzv. Božje čestice.

Predsednik Srbije će tokom posete imati i odvojeni sastanak sa generalnim direktorom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi i generalnim sekretarom Konferencije o razoružavanju Kasimom Tokajevim, saopštila je Pres služba predsednika.

Tadić će se susresti i izvršnim sekretarom Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu Janom Kubišem, generalnim direktorom Svetske organizacije intelektualne svojine Fransisom Gurijem i generalnim direktorom Svetske trgovinske organizacije Paskalom Lamijem.

Leave a Reply