Tehno - Nauka

Srbiji kredit Evropske investicione banke od 200 miliona evra za nauku

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar prosvete Žarko Obradović uručili su danas EFG školarine za 100 studenata završnih godina državnih fakulteta.

Đelić je tom prilikom istakao da je Evropska investiciona banka danas odobrila Srbiji kredit u iznosu od 200 miliona evra za investicije u nauku i tehnološki razvoj.

On je naveo da će na ta sredstva biti dodato još 25 miliona evra bespovratnih sredstava EU za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

Prema njegovim rečima, to znači da će naša zemlja uspeti da dvostruko poveća ulaganje u nauku i tehnološki razvoj, što će omogućiti otvaranje novih laboratorija i izgradnju neprofitnih stanova za one koji žele da se posvete nauci.

Đelić je ukazao na to da će Fond za mlade talente imati više od 560 miliona dinara i da je važno da i privatni sektor uvidi značaj ulaganja u nauku.

Obradović je rekao da je za Srbiju važno da pomaže visoko obrazovanje, uz ocenu da program EFG školarine pokazuje da je ta banka svesna činjenice da ulaganjem u obrazovanje doprinosi napretku zemlje.

Predstavnik Eurobanke EFG Filipos Karamonolis istakao je da je veoma ponosan na to što ta banka po četvrti put nagrađuje najbolje studente u Srbiji.

Prema njegovim rečima, prepoznajući mlade talente i investirajući u njih, ta banka veruje da ulaže u budućnost Srbije, njen ekonomski razvoj i brže pristupanje EU.

Obradović je najavio i da će Ministarstvo prosvete predložiti lokalnim samoupravama da nakon proglašenja vanrednog epidemiološkog stanja školski raspust počne sedam dana ranije, 21. decembra, a da bude završen 11. januara naredne godine.

On je naveo da je nakon razgovora sa predstavnicima Radne grupe za praćenje pandemije gripa nesporno da će ta grupa sutra predložiti proglašenje vanrednog epidemiološkog stanja.

Ministar je izrazio očekivanje da neće biti problema u vezi sa zaključivanjem ocena, s obzirom na to da je do kraja polugodišta ostalo nekoliko radnih dana i da je većina ocena do sada zaključena.

Leave a Reply