Tehno - Nauka

Srpski inženjer među pobednicima Siemens-ovog takmičenja

Srbin Slobodan Matić jedan je od pobednika prve faze Siemens-ovog takmičenja za inovacije u oblasti pametnih mreža, sa projektom “Integrisana modularna arhitektura za automatizaciju distribucije“.

Ovaj diplomac Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu je 2008. godine doktorirao elektrotehniku na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju, gde danas radi kao istraživač postdoktorant na projektima računarske mreže u kontroli sigurnosno kritičnih sistema. Pored toga, radio je na projektima u kompanijama Microsoft i Google.

Cilj međunarodnog Siemens-ovog takmičenja “Smart Grid Innovation” je da pronađe nove održive biznis modele i tehnologije za pametne mreže u bliskoj budućnosti. Prva faza takmičenja bila je otvorena za sve zainteresovane i privukla je ogroman broj ljudi iz celog sveta, pa je time uspeh srpskog postdoktoranta još veći. Pobednici su nagrađeni novčanim nagradama i pozivom da učestvuju u Siemens-ovim Smart Grid radionicama u Berlinu.

Tokom prve faze takmičenja, pod nazivom “Inkubator ideja”, prikupljale su se ideje za inovacije na polju pametnih mreža. Najbolje ideje, među kojima se nalazi i Slobodanova, su nagrađene i postale su osnova za drugu fazu takmičenja, tzv. “Poziv za dostavljanje predloga”. koja je u toku. Pravo učešća u ovoj drugoj fazi takmičenja ima univerzitetsko osoblje (profesori, postdoktoranti, studenti ili potencijalni studenti doktorskih studija) koje Siemens poziva da daju predloge za dalje istraživanje i razvoj pobedničkih ideja.

Siemens je isplanirao značajna sredstva, preko milion evra, kako bi se sprovela istraživanja na izabrane teme. Siemens takođe nastoji da sprovede rezultate istraživanja u proizvode, usluge i rešenja, i stoga planira dodatne investicije nakon uspešnih rezultata na istraživačke teme.

Učesnici takmičenja moraju biti spremni da sprovedu istraživanje na projektu zajedno sa Siemensom ili da napišu doktorsku disertaciju. Pobednici druge faze takmičenja biće proglašeni u januaru 2012. godine.

Zainteresovani za učešće na Siemensovom takmičenju treba da se registruju na internet stranici www.smartgridcontest.com i da prijave svoje predloge najkasnije do 30. novembra 2011. godine.

Siemens veruje u budućnost pametnih mreža za dobrobit održivog razvoja. Koncept pametnih mreža, koji je Evropska unija usvojila 2005. godine, podrazumeva viziju inteligentne i fleksibilne kontrole proizvodnje, prenosa i korišćenja električne energije. Siemens svojim tehnologijama zasnovanim na ovoj viziji snabdeva globalno tržište, demonstrirajući tehnološke mogućnosti na raznim projektima.

Leave a Reply