Tehno - Nauka

Šta je Svetski dan nauke

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

Zašto je Svetski dan posvećen miru i razvoju?

Svrha Svetskog dana nauke za mir i razvoj je da obnovi kako nacionalnu tako i međunarodnu posvećenost nauci u funkciji mira i razvoja. Obeležavanjem Svetskog dana nauke naglašava se odgovorna upotreba nauke za dobrobit društva.

 

Koja je tema ovogodišnjeg Svetskog dana nauke?

Ove godine, na desetogodišnjicu proslave Svetskog dana nauke za mir i razvoj, tema događaja je „Nauka za globalnu održivost: povezanost, saradnja, transformacije“. Proslavom se želi istaći da je snažna saradnja međunarodne zajednice, uključujući sve vlade, međunarodne organizacije, građansko društvo, naučne zajednice i privatni sektor, jedini način da se postignu opšti razvoj i održivost.

 

Od kada se UNESKO-ov Dan nauke obeležava u Srbiji? 

U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen prošle, 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Ove godine CPN obeležava Svetski dan nauke sa namerom da istakne potrebu za jačanjem svesti javnosti o ulozi nauke u ostvarivanju mirnog i održivog društva.

 

Koji dani nauke postoje u Srbiji?

Pored Svetskog dana nauke, koji Republika Srbija obeležava kao članica UNESKO-a, 2011. godine je, odlukom Vlade, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.

 

Kako će Svetski dan nauke biti obeležen u Beogradu?

Povodom Svetskog dana nauke, u Beogradu će u subotu, 10. novembra, u Galeriji Nauke i tehnike SANU, biti otvorena izložba „Metahousing – naselja prošlosti i gradovi budućnosti“, koja je letos predstavljena u Londonu na „Međunarodnoj izložbi arhitekture i dizajna“. Manifestacija je bila deo šireg internacionalnog kulturnog projekta Olimpijade kulture, održane uporedo sa Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, i objedinila je prestižne događaje iz sveta kulture i umetnosti. Tokom izložbe biće organizovana i stručna predavanja na temu arheologije i arhitekture, kao i kreativne radionice za decu.

 

 

 

Kako će Svetski dan nauke biti obeležen u Novom Sadu?

Svetski dan nauke će biti obeležen i u Novom Sadu i to izložbom „CERN u Srbiji“, čije je otvaranje zakazano za 9. novembar 2012, u holu zgrade Departmana za fiziku Univerziteta u Novom Sadu. Ovu izložbu, koju je u glavnom gradu postavio Centar za promociju nauke, već je videlo više od 120.000 građana.

 

Leave a Reply